Danske sygeplejersker valfarter til Norge

Mange sygeplejersker tager til Norge for at arbejde. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Et job lidt længere nordpå synes at være noget, der virker tiltrækkende for landets sygeplejersker.

I hvert fald får adskillige danske sygeplejersker job i det norske sundhedsvæsen, og siden 2008 er antallet af danske sygeplejersker med autorisation i Norge firdoblet. Det skriver Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev, Synergi.

I 2008 blev der givet 136 autorisationer mod hele 675 sidste år, og stigningen ser ud til at fortsætte i år.

Bare de seneste tre måneder er antallet af autorisationer steget med 25 procent i forhold til samme periode sidste år – fra 184 til 231.

Og det er en tendens, Dansk Sygeplejeråd glæder sig over.

»Danske sygeplejersker har lang tradition for at rejse ud og dygtiggøre sig i udlandet. Det gælder ikke mindst nyuddannede sygeplejersker. Og det er positivt. Særligt i de perioder hvor nyuddannede har svært ved at finde fodfæste på det danske arbejdsmarked,« siger næstformand Anni Pilgaard til Synergi.

Men det kan dog også give problemer på sigt, betoner hun.

»De fleste vender tilbage til det danske arbejdsmarked igen som fagligt dygtige sygeplejersker, men der vil også være en del, som bliver i udlandet. Det er klart, at jo flere der drager af sted, jo flere bliver også i udlandet. Og dem kommer vi til at mangle på sigt,« siger Anni Pilgaard.

Det danske sundhedsvæsen gennemgår store besparelser i disse år, og det gør Anni Pilgaard bekymret for, om vi derfor har råd til at ansætte de nyuddannede sygeplejersker.

»Det er problematisk, fordi der bestemt er behov for flere sygeplejersker herhjemme i en tid, hvor blandt andet den ældre del af befolkningen øges markant,« siger hun til Synergi.

Powered by Labrador CMS