Danskerne mangler vigtig viden om sommervejret

Det kan gøre ondt på både kort og lang sigt.

Udgivet Opdateret

Selvom hedebølgen ifølge Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, er ved at være drevet over, er det ikke fordi, den danske sommer bare sådan forsvinder nu, det bliver koldere end 28 graders varme.

Derfor er det også virkelig vigtigt at enhver, der skal udenfor i det solrige vejr, er forberedt på det, der venter; solstråler. Problemet er, at langt fra alle danskere ér forberedt på, hvor voldsom en kraft solen er, når det er sommer i Danmark.

Kræftens Bekæmpelse skriver således i en pressemeddelelse, at godt en fjerdedel af de danskere, der har hørt om det såkaldte uv-indeks, faktisk ved, hvad indekset går ud på, og hvordan detr skal læses.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har i fællesskab udarbejdet en rapport om danskernes solvaner, og i den forbindelse har man spurgt 4005 respondenter i alderen 15-70 år om deres viden om vejret.

Den undersøgelse viser, at op mod 90% af de adspurgte har hørt om uv-indekset, mens det altså kun er 24% af dem, der har hørt om indekset, der faktisk ved, hvad det så ér for en størrelse.

Er tallet over tre?

Det er et problem, fordi uv-indekset er med til at fortælle dig, om du skal besytte dig mod solens stråler, inden du træder ud af døren, eksempelvis ved at tage solcreme på.

Er uv-indekset over tre, skal man beskytte sig mod solen for at undgå at blive skoldet og for at beskytte sig mod hud- og modermærkekræft på længere sigt, skriver Kræftens Bekæmpelse i pressemeddelelsen.

– Det er vigtigt at huske på, at det ikke er temperaturen, der er afgørende for, hvor meget solen brænder. Overskyet vejr er heller ingen garanti for, at man ikke bliver solskoldet, for uv-strålingen kan nemlig godt trænge igennem skyer. Uv-indekset fungerer som en slags termometer for uv-strålernes styrke, og er uv-indekset tre eller derover, skal man passe på i solen, siger Christine Behrens, senior projektleder hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter under videoen

Du kan undersøge dagens uv-indeks på forskellige måder. En af dem er ved at besøge DMI. Når du læser en vejrudsigt fra DMI, får du også adgang til et uv-indeks, og du bør måske være forberedt på at bruge mere solcreme, end du er vant til.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er uv-indekset over tre fra 12.00 til 15.00 mellem april og september i Danmark. Det er altså ikke kun en sommerting, det med at passe på sig selv.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du beskytter dig med solcreme, kan du klikke dig gennem galleriet til denne artikel.

Powered by Labrador CMS