Derfor er katten et andenrangskæledyr

Katteejere er ikke villige til at bruge penge på deres kæledyr. Katten har lavstatus i forhold til hunden, lyder det fra Den Danske Dyrlægeforening

Katte har bestemt ikke den samme status som menneskets bedste ven – hunden. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix og Den Danske Dyrlægeforening
Udgivet Opdateret

Rigtig mange danskere har en kat som kæledyr. De bruges ikke længere kun til at fange mus og rotter på danske gårde. De er i højere grad blevet en del af familien.

Men katten kan altså langtfra hamle op med hundens status som kæledyr. Hunden er og bliver menneskets bedste ven.

Kun 16 procent af danske katteejere har nemlig tegnet en sygeforsikring til deres kat ifølge en undersøgelse fra 2020, som Xtreme står bag. Til sammenligning har over halvdelen, 52 procent, af hundeejerne forsikret deres hund.

– Danskere er helt klart tilbageholdende med at forsikre deres katte. Det er ikke noget, vi har tradition for i Danmark, siger Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring.

-Katten er et B-dyr – desværre

Men en af de katteejere, som gladelig betaler 800 kroner om året for en katteforsikring, er Henrik Ørholst. Og den forsikring fik han i den grad gavn af, da hans kat Tulle havde maveproblemer.

Da Tulle var frisk igen, fik han en regning på svimlende 19.000 kroner – men forsikringen endte med at dække 80 procent.

– Det bedste, man kan gøre som katteelsker, er at få en forsikring. Og det er det bedste, man kan gøre for sin økonomi, fastslår Henrik Ørholst over for Newsbreak.dk

Som katteelsker vil Henrik Ørholst gøre alt for sin Tulle. Men han er godt klar over, at det bestemt ikke gælder alle katteejere.

– Katten bliver set på som et B-dyr i Danmark, hvorimod hunden er et A-dyr. Hunden vinder over katten – desværre, vurderer han.

Katten Tulle er højt elsket, så ejeren Henrik Ørholst bruger gerne penge på den. Privatfoto.
Katten Tulle er højt elsket, så ejeren Henrik Ørholst bruger gerne penge på den. Privatfoto.

Nemt at skaffe en ny kat

Katten har lavstatus som kæledyr i forhold til hunden, bekræfter Hanne Palshof, som er formand for Den Danske Dyrlægeforening.

– Katten har stadig en meget lavere status i vores samfund, end hunden har. En kat kan bedre klare sig selv og er mere ” sin egen herre”. Den kan rende ud og ind, og den kan f. eks lettere blive tilset af en nabo, hvorimod en hund skal passes, når man tager på ferie, siger Hanne  Knude Palshof.

Formanden fortsætter:

– Hvis man mister sin kat, så kan man nemt og hurtigt få en ny. Man behøver ikke nødvendigvis at bruge penge på at købe en kat – man kan ofte anskaffe sig en billigt og måske endda få den  gratis.

En svensk undersøgelse viser, at 89 procent af de svenske dyrlæger har oplevet, at katteejere ikke ville bruge penge på at behandle deres syge eller tilskadekomne kat. Det sker faktiske ofte, lyder det fra hver femte adspurgte dyrlæge. Og hele 97 procent af dyrlægerne har erfaringer med, at katten så bliver aflivet i stedet for behandlet.

– En operation af en kat kan rende op i 20.000 kroner. Familier kan ende i nogle svære økonomiske overvejelser om, hvorvidt de skal behandle deres kat eller lade være. Det er svært at sætte pris på, hvad en kat er værd, påpeger Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring.

Ingen sammenhæng mellem store biler og kærlighed

Spørgsmålet er, om det faktum, at langt færre katte bliver forsikret og behandlet for sygdom og skader, er et udtryk for, at katten ikke er et lige så skattet medlem af familien som hunden og nemmere kan undværes.

– Det er meget individuelt, hvor mange penge danske katteejere er villige til at bruge på deres katte. Nogle har en stor kærlighed til katten og vil gerne bruge deres sidste sparepenge på at behandle den, når den er syg, så den ikke skal aflives. Og det hænger bestemt ikke sammen med, hvor store biler folk kommer kørende i, fortæller Hanne Palshof.

–  Når det så er sagt, så er det selvfølgelig aldrig en let beslutning at vælge at aflive sit kæledyr, hvis det er blevet sygt eller er kommet til skade, tilføjer hun.

Dyrlæger tjener godt under krisen

Det er en  god idé at forsikre sin kat, for så slipper man for ubehagelige regninger, pointerer formanden for Den Danske Dyrlægeforening.

– En CT-scanning af en kat kan koste 5000-6000 kroner. Katteejere bør gøre sig nogle overvejelser omkring, hvad der skal ske med katten, hvis den bliver syg eller kommer til skade. Det er vigtigt at tage stilling til det allerede, når man anskaffer sig katten, understreger Hanne Palshof.

Under coronakrisen har dyrlægerne oplevet en stigning i katte, som bliver behandlet på dyreklinikkerne. En øget omsætning på 15-20 procent er set i flere klinikker.

– Det hænger nok sammen med, at vi er mere hjemme hos katten og bruger mere tid på den. Kattene er kommet til at betyde mere for ejerne. De bliver værdsat højere, forklarer formanden.

Den øget omsætning kan dog ikke alene tilskrives katte men også hunde samt andre kæledyr.

Kattelov efterlyses

Hanne Palshof efterlyser en kattelov, hvor katteejere skal øre- eller chipmærke og registrere deres katte. Sådan er det nemlig ikke nu.

– Det vil formentlig medføre, at man passer bedre på sin kat, at katteejeren bliver bevidst om sit ansvar, og at kattens status i samfundet med tiden bliver højere, påpeger hun.

Direktøren hos Agria Forsikring, Tine Antvorskov, hæfter sig ved, at katteforsikringerne er steget markant siden 2016, hvor kun hver tiende katteejer, 11 procent, havde forsikret deres kat. Det fremgår af en undersøgelse fra YouGov. Og direktøren er overbevist om, at flere og flere vil forsikre deres katte i fremtiden.

Dyrlæge og formand for Dansk Dyrlægeforening Hanne Palshof håber også, at stigningen i både behandlinger og forsikringer af katte er en udvikling, som vil fortsætte, også når vi kommer ud på den anden side af coronakrisen.

Powered by Labrador CMS