Derfor skal du vaske dit nye tøj inden brug

Nyt tøj er ofte behandlet med kemikalier, derfor er det en god idé at vaske det, inden du bruger det. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Nyt tøj kan indeholde kemikalier og farvestoffer, der kan irritere din hud og give allergi, hvis ikke du vasker det inden førstegangsbrug.

Der er ikke noget som at købe en ny trøje eller et par nye bukser, som man ikke kan vente med at tage i brug.

Men det kan godt være en god idé at slå koldt vand i blodet og vaske tøjet, inden du bruger det første gang. Sådan lyder rådet fra to eksperter.

Den ene er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, Christel Søgaard Kirkeby. Hun nævner overskudsfarve fra produktionen som en af de farligste syndere i forhold til brug af nyt tøj.

– Der kan være noget farve tilbage i tøjet fra produktionen, og der kan for eksempel også være antimug-midler fra transporten.

– Tøjet kan også indeholde noget, der hedder nonylphenoletoxylater, der også ofte bruges i produktionen. Man må ikke bruge det i EU, men man må til gengæld importere tøj uden for EU, hvor det er blevet brugt, fortæller Christel Søgaard Kirkeby.

Restkemi bidrager til den samlede påvirkning

Da rigtigt meget tøj i dag produceres i Asien og ikke EU, er risikoen for, at der er restkemikalier i tøjet derfor høj, fortæller Christel Søgaard Kirkeby.

– I forhold til disse restkemikalier, så giver det rigtig god mening at vaske sit nye tøj inden brug. En stor del af disse stoffer vil blive vasket ud ved de første par vaske, siger hun.

Christel Søgaard Kirkeby fortæller også, at den kemi, som du alene bliver udsat for via nyt tøj, ikke er alvorligt farligt i sig selv – men i det store billede skal man passe på.

– Jeg vil ikke sige, at disse stoffer er decideret farlige, men det er et bidrag til noget unødvendig kemi. Det handler jo ikke kun om den bluse, du har på, men det skal også ses i sammenhæng med den kemi, du får via fødevarer, kosmetik og indeklima. Det kalder vi det stille bidrag til den samlede påvirkning af kroppen.

– Vi ved jo også, at nogle af disse stoffer kan være hormonforstyrrende – og for eksempel kan bidrage til nedsat sædkvalitet hos mænd eller en tidligere pubertet hos piger, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Forskel på naturlige og syntetiske materialer

Det er ikke kun Christel Søgaard Kirkeby, der ser et problem i restkemikalierne og ikke mindst overskudsfarverne i nyt tøj. Det samme gør professor og overlæge på hud- og allergiafdelingen på Glostrup Hospital, Jeanne Duus Johansen.

– I tekstilerne er det farvestofferne, der er det store problem, da de kan smitte af og give allergiske reaktioner. Det meste tøj produceres jo ikke i Europa men i Asien. Derfor ved man jo ikke, hvilke kemikalier eller farvestof der er blevet brugt, siger Jeanne Duus Johansen.

Ifølge overlægen afhænger reaktionen med huden dog også af, hvilken type tekstil, tøjet er lavet af.

– Der er også forskel på syntetiske og naturlige materialer. I eksempelvis silke og bomuld frigives farvestofferne ikke, da de binder sig til fibrene, men i det syntetiske stof kan farverne ikke bindes ordentligt til fibrene, og derfor er der en risiko.

– Vi ser derfor også en højere hyppighed af allergi over for tekstilfarvestoffer, siger Jeanne Duus Johansen, der blandt andet også nævner sved som en af årsagerne til, at farvestofferne frigives i de syntetiske stoffer.

Her er eksperternes gode råd:

* Vask altid nyt tøj første gang inden brug for at få restkemikalier og overskudsfarve fra produktionen ud af tøjet.

* Meget markant farvet tøj kan det være en god idé at vaske to gange for at få al overskudsfarve ud. Man kan tjekke, om tøjet afgiver farve ved at tage en vatpind, dyppe den i acetone og skrubbe den let på indersiden af tøjet.

* Køb fortrinsvis tøj i naturlige materialer som bomuld, hør og silke, og hold dig fra syntetiske stoffer, da eksempelvis farve bedre binder sig til fibrene i de naturlige materialer frem for de syntetiske.

* Det er ikke kun tøj, man bør vaske inden førstegangsbrug. Også sengetøj og håndklæder, der kommer til at have kontakt med huden, bør man vaske inden brug.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS