DF: Alle danske IS-krigere er landsforrædere

Peter Skaarup (DF). Foto: Michael Bothager/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Danskere, der kæmper for Islamisk Stat i Syrien, skal ikke kunne undgå at blive straffet, fordi der ikke er danske styrker i landet.

Alle danske IS-krigere skal betragtes som landsforrædere, mener Dansk Folkeparti, der vil gå længere end Straffelovrådet, som foreslår at skærpe straffen for danskere, der drager i krig for terrororganisationer.

»Vi er nødt til at sikre os, at vi kan betragte alle dem, der kæmper for Islamisk Stat, som landsforrædere. Det er afgørende at slå fast, at uanset om man kæmper i Syrien, Irak eller andre steder, så betragtes man som hellig kriger, der kæmper mod Danmark,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

»Islamisk stat bruger jo hele det her område til at transportere våben eller personer frem og tilbage, så det er én stor krigszone,« siger han.

Straffelovrådet er mandag kommet med anbefalinger til, hvordan man strafferetlig kan gribe ind over for de danskere eller herboende udlændinge, som rejser til eksempelvis Irak og Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat.

Rådet anbefaler blandt andet, at personer, der rejser til Irak for at tilslutte sig terrororganisationen, skal kunne straffes med fængsel i op til ti år, og hvis man deltager i kampe mod danske styrker, skal der kunne gives fængsel på livstid.

Dansk Folkeparti er meget positiv over for Straffelovrådets anbefalinger, men ifølge partiet er det essentielt, at en eventuel lov kommer til at gælde alle hellige krigere. Det vil partiet også forsøge at få med, når lovforslaget skal udformes og stemmes igennem.

Peter Skaarup er sikker på, at politiet har de rette oplysninger til at kunne dokumentere, at en dansker har tilsluttet sig Islamisk Stat og dermed få personen straffet.

»I det register, som politi og PET kan trække på, kan de se, om der optræder danske personer, der er draget i hellig krig. Det betyder, at man har godt overblik over, hvilke personer det drejer sig om. Så handler det om at efterforske, om de pågældende har deltaget i krigshandlinger. Det vil jeg tro, at langt de fleste har og gør, fordi de er taget af sted til den hellige krig, som de gerne vil udkæmpe,« siger han.

»Det vil sjældent være sådan, at almindelige danskere tager ned til krigsområder på den facon, som over 100 hellige krigere har gjort det,« siger han.

I dag er der ifølge Politiets Efterretningstjeneste mindst 115 personer fra Danmark, der er rejst til Syrien og Irak for at deltage i væbnet konflikt.

Powered by Labrador CMS