Din mobil hader kulde: Sådan passer du på den

En mobiltelefon kan miste op til 40 procent af sin batterikapacitet i minus 10 graders kulde.

Udgivet Opdateret

De fleste har oplevet, at mobilbatteriet pludselig løber tør for strøm, når det er koldt.

Generelt er kulden hård ved mobiltelefonerne, og en svensk undersøgelse har tidligere vist, hvordan batterierne i de forskellige mobiltelefon-modeller klarer sig ved meget lave temperaturer.

Artiklen fortsætter under videoen

Undersøgelsen er foretaget på det tyske laboratorium PZT på foranledning af Testfakta – en anerkendt og uafhængig svensk test- og researchvirksomhed.

Testen viser, at en Sony Xperia XZ3 mister omkring 40 procent af batterikapaciteten, når kulden falder til ti minusgrader, mens en Samsung Galaxy S9 mister 27 procent, og en Iphone XS 26 procent.

Lidt bedre går det for Nokia 7 Plus, der kun mister ti procent af batterikapaciteten, når temperaturen dropper til ti minusgrader.

Den rent tekniske forklaring er ifølge professor Poul Norby fra DTU Energi, at det simpelthen ikke er muligt at trække så meget energi ud af batteriet, når det er bidende koldt.

– Det har med de kemiske processer i batteriet at gøre. Hastigheden nedsættes, og dermed stiger modstanden ved lave temperaturer, siger Poul Norby.

Der er råd for det

Ifølge hjemmesiden Mere Mobil er der dog hjælp at hente.

De gode råd finder du i galleriet over artiklen.

Du skal dog være opmærksom på, at det hvis dit batteri bliver rigtigt koldt kan være en god idé, at vente med at oplade batteriet til det atter har nået normaltemperaturen. Er batteriet ALT for koldt kan det i værste tilfælde betyde, at batteriet kortsluttes. Heldigvis sker det kun i ekstreme tilfælde.

Du skal passe på kondens-skader, der kan forekomme når mobilen benyttes udenfor i kolde temperaturer og den efterfølgende ligges i en kold lomme. Det kan også være, at den er ekstrem kold og derefter varmes godt op indendørs, når du skal tjekke alt det du er gået glip af ude i kulden. Disse skader kan være en dyr fornøjelse og dækkes aldrig af reklamationsretten.

Powered by Labrador CMS