Eksperter: Undgå apotekers hjemmetest

På apoteket og nettet sælges klamydiatests til hjemmebrug, men ifølge eksperter tager testene alt for ofte fejl og bør forbydes.

Eksperter advarer nu mod hjemmetests for klamydia. Foto: Elo Christoffersen.
Udgivet Opdateret

Hvert år bliver mere end 30.000 danskere diagnosticeret med kønssygdommen klamydia. Sygdommen kan i værste fald gøre kvinder sterile og forringe mænds sædkvalitet, men giver i mange tilfælde ingen symptomer.

Faktisk vurderer Sundhedsstyrelsen, at der reelt er 50.000 smittede.

Det skriver Politiken lørdag.

Artiklen fortsætter under videoen

Derfor er det måske ikke overraskende, at der er et marked for selvtest af klamydia.

På landets apoteker og på nettet sælges hjemmetests, der lover at give svar på, om man er smittet med klamydia inden for bare 20 minutter og med en sikkerhed på 98 procent.

Giver forkert svar

Men ifølge eksperter er testene foruroligende upræcise og giver alt for ofte et forkert svar.

– Det er som at slå plat og krone. Halvdelen af de inficerede er negative i den type tests, og halvdelen af de positive er falsk positive, siger Jørgen Skov Jensen, fagchef ved Statens Serum Institut, til Politiken.

Dermed risikerer en syg forbruger at få følgevirkninger af den ubehandlede klamydia, ligesom vedkommende kan smitte andre.

To forskellige tests

Der sælges to typer af test for klamydia; en hjemmeprøvningstest og en hjemmetest. Mens hjemmeprøvningstesten sendes til et laboratorie, giver hjemmetesten svar med det samme hjemme på badeværelset. Og det er sidstnævnte type test, som man ikke kan stole på.

– Mig bekendt er det endnu ikke lykkedes at lave en troværdig klamydiatest, som ikke skal forbi et laboratorie og analyseres, siger han.

Undrer sig

Overlæge og professor ved klinisk mikrobiologisk afdeling ved Sygehus Lillebælt Jens Kjølseth Møller har tidligere sammenlignet en tilsvarende hjemmetest med laboratorietesten. I hans studie fangede hjemmetesten ingen af de smittede

– Man kan undre sig over, at det er lovligt at sælge så misvisende en test, siger Jens Kjølseth Møller.

Powered by Labrador CMS