Elever får 680.000 efter barselsdom

Elever, der bliver gravide under uddannelse, har fået godtgørelse. Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Hvilket forsørgelsesgrundlag en elev på barsel har ret til er nu blevet afgjort af Højesteret. Kommuner retter ind og betaler godtgørelse.

Elever, der bliver gravide og ikke har færdiggjort deres uddannelse inden de går på barsel, har ret til at få deres uddannelsesaftale forlænget, slog Højesteret fast i en principiel dom i januar.

Derfor har 24 tidligere social- og sundhedselever i Storkøbenhavn nu fået en godtgørelse, der samlet set løber det op på 680.000 kroner, skriver Fagbladet FOA.

Efter dommen i Højesteret anbefalede Kommunernes Landsforening, at kommunerne udbetalte en godtgørelse, der svarer til to måneders løn til tidligere gravide elever.

I fagforeningen FOA SOSU i København har de kontaktet samtlige medlemmer, der har været elever inden for de seneste fem år med en opfordring til at kontakte afdelingen, hvis de havde været gravide og ikke havde fået forlænget deres uddannelsesaftale.

Næstformand Mari-Ann Petersen er glad for, at de medlemmer nu får oprejsning.

“Men jeg kan godt være bekymret for, at der er elever, der ikke har henvendt sig og dermed går glip af pengene,” siger hun, og opfordrer derfor medlemmer, der mener, at de kan være berettiget en godtgørelse, til at kontakte deres fagforening.

Frederiksberg Kommune har i alt udbetalt 352.000 kroner til 12 tidligere elever, der også tæller andre elevgrupper end sosu-elever.

“I Frederiksberg Kommune tog vi naturligvis dommen i Højesteret til efterretning og betalte godtgørelse til de pågældende elever efter KLs anbefalinger,” siger HR-chef Birgitte Rømer.

Ifølge HR-chefen har der ikke i kommunen været tvivl om, at elever havde ret til barselsorlov, og at uddannelsen skulle tilpasses herefter.

“Tvivlen og uklarheden har alene handlet om, hvilket forsørgelsesgrundlag eleven havde ret til under barsel. Det har Højesteret slået fast, så nu er den tvivl udryddet. Det er godt for alle,” siger Birgitte Rømer.

Udover Frederiksberg har kommunerne Vallensbæk, Lyngby-Taarbæk, Brøndby, København, Høje-Taastrup udbetalt godtgørelse til medlemmer fra FOA SOSU.

Powered by Labrador CMS