Er blevet dyrere for danske bilister

Hvis man er ryger eller bilist, har man i højere grad oplevet de stigende forbrugerpriser end andre

Livet som ryger og bilist er dyrere end for et år siden
Livet som ryger og bilist er dyrere end for et år siden
Udgivet Opdateret

Det seneste år er forbrugerpriserne - også kaldet inflationen - steget med 1,7 procent, viser Danmarks Statistiks opgørelse fra juni.

Det er særligt en stigning på priserne på husleje, tobak og brændstof, der står bag den samlede stigning.

Dermed er billedet lidt det samme som i maj.

Tallene har dog stadig en del usikkerhed, fordi der er færre observationer på grund af coronaepidemien.

Ud over at være noget forbrugerne mærker, holder økonomer også meget øje med, hvordan priserne udvikler sig. Inflationen er tit et nøgletal, når økonomer skal vurdere et lands økonomiske udvikling.

Kan udhule værdi af løn

Hvis priserne eksempelvis stikker af, kan det være med til at udhule værdien af den løn, som lønmodtagerne får og derfor få en række konsekvenser for arbejdsmarkedet og erhvervslivet.

Selv om udviklingen i maj og juni er de største prisstigninger i otte år, er der dansk økonomi dog ikke i nærheden af den situation, lyder vurderingen fra blandt andre Danske Banks senioranalytiker Bjørn Tangaa Sillemann.

- Det er primært rygerne og bilisterne, der mærker de højere priser.

Det er nemlig især energipriserne, der trækker op i form af højere benzin og dieselpriser, skriver han i en analyse.

- Derudover trækker højere cigaretpriser fortsat kraftigt op oven på sidste års afgiftsstigning. Hvis vi ser på resten af forbrugskurven, så er inflationen faktisk stadig ganske beskeden herhjemme.

Koster 7900 mere i gennemsnit

Samme analyse deler cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.

I sin analyse skriver han, at en typisk børnefamilie med den nuværende inflation skal betale 7900 kroner mere for at købe de samme varer og tjenester som for et år siden.

Men også han tager det forbehold, at prisstigningerne særligt er koncentreret om bestemte varer såsom cigaretter og benzin.

- Ryger man ikke, og har man ikke bil, så har man i højere grad været skærmet for en del af den prisstigning, som der har været set over det seneste år, siger han.

- Det er samtidig væsentligt, at den aktuelle inflation fortsat er meget lav historisk set trods den seneste stigning.

FAKTA: Hvad er oktan

Oktantallet er et mål for benzins tilbøjelighed til bankning i motoren. Bankningen skyldes en eksplosionsagtig selvantændelse af benzin-luftblandingen, før den tændrørsstyrede forbrænding har fundet sted.

Den rå benzin som den kommer ud af destillationstårnet på raffinaderiet har generelt et oktantal på omkring 60. For at muliggøre et højt kompressionsforhold er det derfor nødvendigt at forbedre benzinens oktantal.

En forbrændingsmotors effektivitet stiger med kompressionsforholdet, men med stigende kompressionsforhold stiger tendensen til selvantændelse tilsvarende, og derved motorbanken.

Normale uforgrenede kulbrinter har et lavt oktantal, mens forgrenede og cykliske har et højere oktantal. Konventionelt er oktantallet for n-heptan sat til 0 og til 100 for iso-oktan, deraf navnet oktantal.

Kilde: Drivkraft Danmark

Powered by Labrador CMS