Falder du om med et hjerteanfald: Her er risikoen for at dø størst

Hjerteforeningen og Lægeforeningen er dybt bekymret over situationen for patienter med hjertestop i Region Sjælland.

Region Sjælland skal op på dupperne igen. foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Hvis man falder om med hjertestop i Region Sjælland, har man markant ringere chance for at overleve end i landets andre regioner.

Det viser en registerundersøgelse, som Hjerteforeningen og forskere fra Aarhus Universitetshospital har lavet ud fra data fra Dansk Hjertestopregister. Mens kun 6 pct. af hjertestoppatienterne var i live en måned senere i Region Sjælland, var det 12-14 pct. i resten af landet.

– Det er dybt foruroligende med så markant forskel i overlevelsen. Disse tal er meget alvorlige, og dem kan vi ikke ignorere, siger direktør i Hjerteforeningen Kim Høgh.

Lægeforeningen og forskere kæder den markant højere dødelighed sammen med, at Region Sjælland i 2011 omlagde akutberedskabet og som den eneste region erstattede stort set alle speciallæger med såkaldte paramedicinere i både ambulancer og akutbiler, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Center skal klare det

Etablering af et hjertecenter i Region Sjælland skal rette op på en markant dårligere chance for at overleve et hjertestop i regionen end i resten af landet.

Det mener regionsrådsformand i Region Sjælland Jens Stenbæk (V).

I Region Sjælland var chancen for at overleve et hjertestop mellem 2011 og 2014 halv så stor som i resten af landet. Det viser en sammenligning af registre, som Hjerteforeningen har lavet, skriver Jyllands-Posten.

Jens Stenbæk mener dog ikke, at man kan sammenligne Region Sjælland med de andre regioner, fordi regionen i perioden ikke har haft et hjertecenter til behandling af de mest alvorlige hjertestop.

– Der hvor vi ikke er sammenlignelige, er i adgangen til et hjertecenter. Vi er den eneste region, der hidtil ikke fået lov til at få et hjertecenter, siger han.

– Vi har nu fået Sundhedsstyrelsens accept, så vi må opbygge ballonudvidelsesbehandling i vores region. Det tror jeg, på sigt vil hjælpe vores borgere, så de kan få en lige så god behandling som i andre regioner.

Powered by Labrador CMS