Fejl i hundrededvis af samlever-sager

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Københavns Kommune mener ikke, at hundredevis af “kærestepar” skal have kontanthjælp tilbage, selvom kommunen ikke fulgte regerne

Københavns Kommune har i mindst 662 tilfælde fejlet i behandlingen af kontanthjælpssager. Det er sket i tilfælde, hvor kommunen afgjorde, at par, der bor under samme tag, og hvor den ene part modtager kontanthjælp, har pligt til at forsørge hinanden. Det skriver Jyllands-Posten.

Kommunen har i de hundredvis af sager undladt at tale med begge parter i parret og undladt at oplyse dem om grundlaget for afgørelsen, inden myndighederne bestemte, at parret havde pligt til at forsørge hinanden.

Selv om det i praksis betyder, at afgørelserne er ugyldige, skal de berørte dog ikke sætte næsen op efter at få efterbetalt kontanthjælp.

I et notat skriver Københavns Kommune, at den ikke mener, den har pligt til at skulle til lommerne.

Den vurdering sår John Klausen, der er ph.d. og lektor i socialret ved Aalborg Universitet, tvivl om.

»Partshøring er en retssikkerhedsgaranti, der skal sikre, at der træffes korrekte afgørelser. Hvis kommunen ikke har partshørt, er udgangspunktet, at afgørelsen er ugyldig. Ved en ugyldig afgørelse skal borgeren stilles som om, afgørelsen ikke var truffet. Det betyder, at kommunen skal efterbetale den ydelse, som borgeren på grund af den ugyldige afgørelse ikke har fået udbetalt,« siger han til Jyllands-Posten.

John Klausen tager dog det forbehold, at hvis kommunen kan godtgøre, at det ikke på nogen måde ville have ændret afgørelsen at tale med parterne først, er afgørelsen ikke ugyldig og så behøver der ikke efterbetale kontanthjælp.

Københavns Kommune skal undersøge i alt 2.054 sager, og den er kun nået gennem 808. Med fejl i 662 sager giver det en fejlprocent på godt 80.

Powered by Labrador CMS