Flere børn rammes af smitsom virus

De allermindste risikerer at blive indlagt

Udgivet Opdateret

Flere småbørn og babyer bliver for tiden smittet med forkølelsesvirusset RS-virus, og mange børn må indlægges til behandling.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI).

Instituttet har udarbejdet en risikovurdering af sygdommen, fordi den stigende smitte sker uden for den normale sæson for RS-virus i Danmark.

Høj risiko

De kommende uger er der ifølge SSI en høj risiko for, at RS-virus fortsat vil cirkulere blandt børn under seks måneder, hvor smitten i forvejen er mest udbredt.

- Men forventeligt på et lavere niveau end det nuværende, lyder det i risikovurderingen.

For børn i alderen seks måneder til to år er der en moderat risiko for smittespredning. Imens er smittespredning til øvrige aldersgrupper lav ifølge SSI.

Op til seks måneder

Smitte med RS-virus udgør særligt en risiko for børn op til seks måneder. Særligt disse allermindste børn bliver indlagt med infektioner fra RS-virus.

Det skyldes, at RS-virus er en forkølelsesvirus og den hyppigste årsag til indlæggelseskrævende luftvejsinfektioner hos små børn.

Især blandt børn under seks måneder fører det til infektion af de nedre luftveje, hvilket kan gøre det svært for barnet at trække vejret. Børn, der er for tidligt født, har hjerteproblemer eller andre kroniske sygdomme.

Tre procent indlagt

I Danmark bliver cirka tre procent af alle børn indlagt mindst en gang med RS-virus inden for deres første to leveår. Det er yderst sjældent, at børn i Danmark dør af virusset.

Der er ikke tegn på, at de typer af virusset, der cirkulerer i øjeblikket, fører til mere alvorlig sygdom end normalt.

Smitten med virusset vil aftage de kommende uger, vurderer SSI.

Det forventes desuden ikke, at det virus, der forårsager den nuværende epidemi, vil cirkulere igen i de kommende vintermåneder.

RS-virus er forkortelse for respiratorisk syncytialvirus.
RS-virus er forkortelse for respiratorisk syncytialvirus.

RS-virus

Børn under 6 måneder er særligt udsatte for RS-virus.

Mens raske voksne blot bliver forkølede, kan spædbørn blive meget påvirkede af RS-virus. Sådan holder du øje med det lille barn, som er forkølet:

Vejrtrækningen: Trækker barnet vejret hurtigere end normalt? Bruger barnet musklerne på halsen og maven, når det trækker vejret. Det er tegn på anstrengt vejrtrækning.

Væskemangel: Kan barnet die normalt/drikker det normalt? Er der våde bleer som normalt?

Almentilstanden: Virker barnet sløvt, blegt? Vil det spise og lege som normalt?

Hvis der er tvivl eller problemer med et eller flere af ovenstående spørgsmål, bør du kontakte egen læge eller vagtlæge.

Kilde: Netdoktor.dk

Powered by Labrador CMS