Flere døde smågrise bekymrer fødevareminister

Landbruget ser sidste års ekstreme varme som mulig forklaring på, at antallet af døde pattegrise steg.

Overlevelsesraten hos nyfødte grise er et af de centrale nøgletal for landbruget. Fra 2009 til 2016 faldt dødeligheden år for år. Men de seneste to år er det gået den forkerte vej. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Scanpix
Udgivet Opdateret

Tusindvis af nyfødte grise døde sidste år, kort efter de var kommet til verden.

Nye tal fra landbrugets videnscenter, Seges, viser, at 22,5 procent af pattegrisene i 2018 døde i svinestaldene.

Artiklen fortsætter under videoen 

Med en svinebestand på 12,8 millioner svin drejer det sig om tusindvis af smågrise.

Det er andet år i træk, at dødeligheden for nyfødte grise stiger.

Det sker, på trods af at branchen har sat sig et mål om at komme ned på 20 procents dødelighed i 2020.

– Der er ingen tvivl om, at danske svineproducenter og deres medarbejdere hver dag gør en stor indsats for at øge overlevelsen for pattegrise.

– Men såvel effektivitet som overlevelsen kan være blevet påvirket af sidste års varme sommer, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges, i en pressemeddelelse.

Varm sommer

Den ekstremt varme sommer kan ifølge Seges også have medvirket til, at dødeligheden for søerne – hungrisene – ligeledes steg sidste år.

Der kan være flere årsager til, at de nyfødte grise dør efter fødslen. De kan eksempelvis dø af sult, sygdom eller blive klemt ihjel.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) finder udviklingen “bekymrende” og “utilfredsstillende”.

Han vil nu drøfte mulige tiltag med branchen og andre relevante parter.

– Jeg udelukker på forhånd ingenting, for jeg kan som minister ikke sidde og se på, at udviklingen på vigtige punkter går den forkerte vej i svinestaldene, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

22,5 procent af pattegrisene døde sidste år

Det går den forkerte vej med dødeligheden for de nyfødte grise, viser nye tal fra landbruget:

* Fra 2009 til 2016 lykkedes det erhvervet at reducere dødeligheden blandt pattegrise fra 24,2 til 21,3 procent.

* Men de seneste par år er udviklingen gået den forkerte vej.

* I 2017 var dødeligheden 21,7. I 2018 steg den til 22,5 procent.

* I 2018 bestod svinebestanden i Danmark af 12,8 millioner svin.

* Der var sidste år i alt 3125 landbrugsbedrifter med svin.

* En pattegris lever de første uger udelukkende af soens mælk.

* Fravænningstidspunktet kan variere, men ligger i danske besætninger oftest fire uger efter faringen.

* Fravænning må tidligst ske, når pattegrisene er tre uger gamle.

* Ved fravænning flyttes søerne tilbage til løbeafdelingen, mens smågrisene flyttes til smågrisestalden.

* Grisene opholder sig i smågrisestalden til de vejer 25 til 30 kilo, hvorefter de flyttes til slagtesvinestalden.

* I slagtesvinestalden går grisene typisk sammen i stier med cirka 15 grise i hver, afhængig af stiernes størrelse.

* Grisene opholder sig i slagtesvinestalden, fra de vejer 25-30 kilo og indtil de vejer cirka 105 kg, hvor de leveres til slagteriet. De er da fem til seks måneder gamle.

Kilder: Seges, Landbrug & Fødevarer.22,5 procent af pattegrisene døde sidste år

Hos Dyrenes Beskyttelse ser chefkonsulent Birgitte Damm en sammenhæng mellem dødelighed og den intensive svineproduktion.

– Det er på tide at gribe efter det mest effektive værktøj i skuffen, nemlig en omlægning af avlen, så søerne ikke skal føde så mange små, skravlede grise, som både de og svineproducenterne har svært ved at holde liv i, siger Birgitte Damm i en skriftlig kommentar.

Seges nedsatte sidste år en ekspertgruppe, der har til formål at komme med konkrete bud på, hvordan man øger overlevelsen.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra erhvervet.

Powered by Labrador CMS