Flere magtanvendelser på botilbud for børn og unge

På børne- og ungeområdet i Region Hovedstaden er der sket en betydelig stigning i antallet af magtanvendelser.

Der bliver oftere brugt magtanvendelser end tidligere. Genrefoto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Børn med voldsomme adfærdsproblemer, og unge der er til fare for sig selv og andre.

På flere botilbud for børn og unge under Den Sociale Virksomhed i Region Hovedstaden må personalet oftere gribe til magtanvendelser.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det viser et referat fra Social- og Psykiatriudvalget i regionen.

Den Sociale Virksomhed har blandt andet ansvaret for at drive botilbud for børn og unge, og her er antallet af magtanvendelser steget fra 29 i 2016 til 120 i 2018.

Magtanvendelserne kan blandt andet foregå ved at et barn bliver fastholdt, hvis barnet eksempelvis er til fare for sig selv eller andre.

Frygter magtanvendelsen

Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogernes Landsforbund, understreger, at han ikke kender til de enkelte steder og sager, men han kalder stigningen for ‘stærkt bekymrende’.

– Jeg frygter, at magtanvendelse bliver en del af det, vi hiver op af vores socialpædagogiske redskabsskuffe, og det må det aldrig blive. Det må aldrig erstatte behandling og omsorg, så derfor er det bekymrende, når sådan nogle tal kommer frem, siger Benny Andersen.

Ifølge Den Sociale Virksomheds direktør, Søren Torpegård Bech, skyldes stigningen blandt andet, at personalet især har anvendt magt over for tre børn og unge.

Men han peger også på, at de flere magtanvendelser skyldes, at flere børn og unge, som visiteres til botilbud, i dag har mere omfattende og komplekse problemer end tidligere.

Evaluering

Alle magtanvendelser er indberetningspligtige, og ifølge Søren Torpegård Bech er tilgangen hos Den Sociale Virksomhed, at personalet skal forsøge at undgå at bruge magt over for børn og unge.

– Der er ikke noget af vores personale, som har et ønske om at lave magtanvendelse, hvis de kan undgå det. Omvendt skal vi være stensikre på, at når det er nødvendigt, får vi det gjort, siger han.

Benny Andersen mener, at der både skal kigges på, om man har de rigtige fysiske rammer og den rigtige personalesammensætning.

– De ting bør ledelsen og regionen kigge på og analysere sammen med medarbejderne, siger han.

Det anerkender Søren Torpegård Bech.

– Det er jeg ret enig med ham i. Man skal have de rigtige kompetencer. Ikke alene pædagogisk, men også tværfagligt, for der er også noget sundhedsaspekt i det i forhold til medicinhåndtering, som er meget vigtigt, siger han.

Søren Torpegård Bech understreger, at de fysiske rammer også er vigtige, og det er der fokus på, når der bygges om.

– Omvendt er vi udfordret af det, for det koster rigtig mange penge at bygge om.

Susanne Due Kristensen (A), formand for Region Hovedstadens social- og psykiatriudvalg, har ikke ønsket at stille op til interview. Hun henviser til svar fra direktør i Den Sociale Virksomhed, Søren Torpegård Bech.

Powered by Labrador CMS