Flere på kontanthjælp er fattige

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

En stigende del af dem, som modtager kontanthjælp, er i løbet af de sidste ti år blevet fattige. Det gælder hvis der tages udgangspunkt i den officielle danske fattigdomsgrænse.

Det viser en analyse af indtægten hos modtagere af kontanthjælp fra 1999 og frem til 2012, som mandag udsendes af Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Der er fortsat relativt få, selv blandt kontanthjælpsmodtagere, der falder ind under kategorien fattig. Men mindretallet er blevet større.

I 1999 var der således to procent af kontanthjælpsmodtagerne, som var fattige, men inden for de senere år er det steget til otte procent.

For at få betegnelsen fattig i Danmark skal man i tre på hinanden følgende år leve op til tre kriterier: Nemlig at man har en indkomst under halvdelen af den typiske indkomst i den samlede befolkning. Man skal samtidig have en lav formue under 100.000 kroner per voksen, og man må ikke selv være eller bo sammen med en studerende.

Opfylder man disse tre kriterier i tre år, er man officielt fattig. Gør man det derimod kun i ét år, siges man at høre til lavindkomstgruppen.

Der er to årsager til, at andelen af fattige kontanthjælpsmodtagere stiger, fremgår det af analysen.

Den ene er, at kontanthjælpens værdi er blevet udhulet i forhold til lønnen. Den anden forklaring er, at det de senere år er blevet stadig sværere for modtagere af kontanthjælp at komme væk fra ydelsen. Jo flere, der bliver hængende, desto flere vil leve op til kriterierne om tre års ubrudt lav indkomst og formue.

Powered by Labrador CMS