Forældre vil have gratis pasning

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Det er dyrt for børnefamilier at få børnene passet, og derfor bør dagtilbud på sigt gøres gratis i Danmark.

Sådan lyder udmeldingen nu fra Forældrenes Landsforening (FOLA), der kalder det dobbeltkonfekt, når forældre både betaler til dagtilbud over skatten og igennem en månedlig takst til kommunen.

»Selv om vi har gode tilbud i Danmark, hvor man kan søge om friplads, hvis man ikke har råd, er det en stadig en stor post for forældre med en almindelig middelklasseindtægt. Derfor ønsker vi at sætte fokus på, at det bør være et tilbud som velfærdsområdet dækker,« siger formand for FOLA Dorthe Boe Danbjørg.

Gratis pasning skal gøre familier mere fleksible

Gratis daginstitutioner skal grundlæggende give familierne mulighed for at være mere fleksible både i hverdagen og på arbejdsmarkedet, forklarer hun.

Kommunerne bruger ifølge Danmarks Statistik hvert år omkring 26 milliarder kroner på at drive vuggestuer, dagplejer og børnehaver, og oven i det kommer så forældrenes brugerbetaling, som kan dække en fjerdedel af omkostningerne for hvert barn. Det er eksempelvis knap 3.500 kroner for en vuggestueplads Allerød Kommune. Til SFOer er brugerbetalingen endnu højere.

FOLA erkender, at det både kommer til at koste tid og penge at løfte betalingsbyrden af forældrene.

»Vi ved godt, at det her ikke kan indføres i morgen, fordi det er en kæmpe udgift. Men vi ser så mange andre tiltag man kunne gøre hen imod at gøre det billigere og til sidst helt gratis for forældre,« siger Dorthe Boe Danbjørg og skyder på en tiårig periode som en realistisk tidshorisont.

Overgangsmodel

Hun opfordrer til, at man kigger til Sverige efter et forbillede til en overgangsmodel. Her ligger månedstaksterne makimalt omkring 1.300 kroner, og der gives søskenderabatter, hvor det bliver billigere, jo flere børn man får.

Det valgfrit, om man vil have sine børn passet eller ej. Men samfundet har udviklet sig, så det ikke længere giver mening at betragte dagtilbud som opbevaringstilbud, mener FOLA-formanden.

»Vi mener faktisk, at man ikke kun skal se vuggestuer, børnehaver og dagpleje som pasning. Politikerne har også store ambitioner for vores børn, og når vi sender vores børn i daginstitutioner er det ikke kun et pasningstilbud, så er det også et pædagogisk tilbud. Det kan på mange områder sammenlignes med folkeskolen, der er gratis, og derfor mener vi også, at dagtilbud skal være gratis,« understreger Dorthe Boe Danbjørg.

Powered by Labrador CMS