Fugle dør på stribe af smitsom virus

I Tyskland er der allerede i år fundet 25.000 solsorte, der er døde af fuglevirussen Usutu. Nu er den måske også landet i Danmark

Udgivet Opdateret

I november måned bragte en række danske medier, blandt andet newsbreak.dk, en artikel om, hvordan en dødelig fuglevirus, Usutu, havde spredt sig nordpå gennem Europa. Nu kan sygdommen ifølge Dansk Ornitologisk Forening være landet i Danmark.

For siden da har omkring 60 danskere henvendt sig til til Dansk Ornitologisk Forening, DOF, med meldinger om fund af døde solsorte. I mange tilfælde under omstændigheder, som ikke umiddelbart kan forklares med for eksempel katte, trafikdrab eller ved, at fuglen har ramt et vindue. For eksempel er der blevet fundet flere døde solsorte sammen eller døde solsorte, der lå i deres reder.

På den baggrund har DOF valgt at registrere 32 tilfælde, der kan skyldes  Usutu-virussen.  Men, understreger DOF, det er ikke sikkert.

– Sygdommen spredes via små fuglemyg af slægten culex, og rammer fuglene i myggesæsonen. Derfor er det ikke sansynligt, at ret mange solsorte får smitten om vinteren,  men i løbet af foråret og især til sommer stiger risikoen, siger bilolog Knud Flensted til Kristeligt Dagblad, som også har bragt en artikel om emnet.

Han forklarer også, at det er vigtigt at holde øje med usutu, fordi den kan reducere bestanden, og i sjældne tilfælde smitte mennesker.

Louise Lohse, seniorrådgiver hos Veterinærinstituttet på DTU, fortæller dog i artiklen i Kristelig Dagblad, at Usutu-virussen normalt ikke er farlig for mennesker, selvom den kan give meningitislignende symptomer hospersoner med særligt svækket immunforsvar.

Om usutu-virus

Symptomerne på Usutu-virussen er blandt andet, at solsortene bliver apatiske og sidder helt stille på græsplænen uden at flyve væk, når man nærmer sig.

Efter nogle dage dør fuglene af sygdommen.

Usutu smitter tilsyneladende kun sjældent mennesker, men det kan ske, og derfor skal døde fugle håndteres med forsigtighed.

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

Alene i Tyskland er der allerede i år fundet og indberettet  mindst 25.000 solsorte, der er  døde af Usutu-virussen, og i de hårdest ramte områder er bestanden af solsorte reduceret med op til 21 procent.

Powered by Labrador CMS