Fugleinfluenzaen tættere på Danmark: Juleanden er IKKE i fare

Fødevarestyrelsen opfordrer avlere til at isolere deres fjerkræ efter nyt fund af fugleinfluenza.

Bekymringer om der vil være and på menuen juleaften, mener souschef i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard er ubegrundet. Foto: ERIK JEPSEN/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Fugleinfluenzaen af typen H5N8 har bredt sig, og senest lørdag er der ifølge Flensborg Avis fundet et tilfælde af den farlige virus.

Denne gang i en besætning på 30.000 høns syd for den dansk-tyske grænse, som alle skal aflives.

Bekymrende fund

Og det er et bekymrende fund, mener souschef i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard.

– Det er tæt på, og fundet i besætningen viser, at vi skal passe på. Med flere udbrud i de tyske besætninger, retter vi nu en endnu stærkere appel til alle fjerkræopdrættere.

– Både hobbyavlere og professionelle erhvervsavlere.

Avlere bør isolere fjerkræ

Fødevarestyrelsen opfordrer alle avlere til at isolere fjerkræ fra den vilde natur. Også de fritgående ænder og gæs skal så vidt muligt holdes indendørs.

– Fugleinfluenzaen er jo spredt i naturen. Også selv om vi ikke har fundet den i ænder eller vildfugle fra Sønderjylland endnu, siger han og påpeger, at fugleinfluenza formodentlig er i hele området.

– Man kan se på de tyske fund, at det er hele vejen langs Østersøkysten. Og det er det garanteret også herhjemme, siger han.

Juleanden er ikke i fare – endnu

Bekymringer om der vil være and på menuen juleaften, mener han er ubegrundet.

– Men det er klart, at hvis det eksploderer, så kan det godt give problemer, siger han og fastslår, at han indtil videre ikke er så pessimistisk.

Tyskland og Schweiz har rapporteret om nylige udbrud af virussen, der også er fundet i Østrig, Ungarn, Polen, Holland og Kroatien.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS