Hel gruppe udviser bekymrende adfærd

Det er livsfarligt for både dem og andre.

Noget tyder på, at rigtig mange danske unge har kørt bil på et tidspunkt, hvor de burde have ladet den stå. Genrefoto.
Udgivet Opdateret

Tusindvis af danske unge har kørt bil uden at vide, om de havde en promille, de gjorde, at de burde holde sig fra rattet. Det skriver Gjensidige Forsikring i en pressemeddelelse.

Forsikringsselskabet har fået Kantar Gallup til at foretage en undersøgelse blandt 1025 repræsentativt udvalgte danskere, og her svarer godt hver 10. unge, at de har kørt bil uden at vide, om de havde en promille.

Samtidig skriver Gjensidige Forsikring, at 18-24-årige i perioden 2015 til 2019 var involveret i 1159 trafikulykker, hvor de kørte bil under påvirkning af spiritus, godt 25% af alle spiritusrelaterede ulykker i den periode.

Vejdirektoratet skriver i deres årsopgørelse for 2019, at 85% af de spirituspåvirkede førere og fodgængere, der var involveret i trafikulykker i 2019, er mænd. Næsten halvdelen af den gruppe var mellem 18 og 34 år gamle.

Derudover 18-24-årige den største andel af tilskadekomne i trafikken i 2019, med 557 registrerede tilfælde.

Alarmerende

Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring, er ikke imponeret over statistikken.

– Unge mennesker er alt for ofte involveret i spiritusulykker, og det er alarmerende, når så mange unge sætter sig bag rattet uden at være sikker på, de ikke har alkohol i blodet. Det er ikke kun livsfarligt for dem selv, det er det også for deres medtrafikanter, siger Henrik Sagild i pressemeddelelsen.

Hvad selve ulykkestallet angår, er der det lyspunkt, at antallet af tilskadekomne eller dræbte blandt 15-24-årige er faldet med 9% fra 2015-2019. Antallet af dræbte og tilskadekomne samlet set er faldet med 2% i samme periode, ifølge Vejdirektoratet.

Det er dog et lille lyspunkt, da unge fortsat er overrepræsenterede blandt dræbte og tilskadekomne, og Henrik Sagild ser flere årsager til, at unge og spiritus er en virkelig dårlig blanding ude i trafikken.

– For det første er de unge bilister ofte ikke særligt rutinerede, hvilket selv uden alkohol betyder, de er mindre forudseende i trafikken, og derudover ser vi ofte, at alkohol er med til at gøre især unge bilister overmodige i trafikken, hvilket fører til høj fart og ulykker, siger Henrik Sagild i pressemeddelelsen.

Rådet for Sikker Trafik har et kort råd til alle, unge som ældre, der er i tvivl om, hvorvidt de er i stand til at køre bil. “Lad bilen stå, hvis du er i tvivl,” lyder rådet.

Powered by Labrador CMS