IS bombet i Irak for første gang

Newspaq
Udgivet Opdateret

Flyene har været på vingerne over byen Fallujah for at angribe Islamisk Stats positioner.

Kampfly fra Canada har for første gang været i aktion, siden landet i oktober besluttede at deltage i den internationale koalition imod ekstremister fra Islamisk Stat (IS) i Irak.

Det oplyser Canadas forsvarsminister søndag lokal tid.

To canadiske CF-18-fly angreb IS-mål med laserstyrede bomber i nærheden af byen Fallujah vest for Bagdad. Missionen varede fire timer, før flyene vendte sikkert tilbage til deres base, forklarer forsvarsminister Rob Nicholson i en meddelelse.

– Dagens angreb viser vores regerings klare vilje til at tackle truslen om terrorisme og til at stå sammen med vores allierede, lyder det i meddelelsen.

Canadas regering besluttede i begyndelsen af oktober, at canadiske kampfly skulle tage del i luftangreb mod militante fra Islamisk Stat i Irak i op til et halvt år.

Senere i oktober blev soldater i Canada flere gange udsat for angreb. Først blev en soldat dræbt, da en mand kørte direkte ind i ham og en anden soldat med sin bil.

Få dage senere blev en canadisk soldat dræbt af skud ved et krigsmindesmærke i Ottawa. Gerningsmanden stormede efterfølgende landets parlament og skød omkring sig, men blev dræbt af skud fra en sikkerhedsvagt.

De to hændelser har ifølge politiet intet med hinanden at gøre og blev tilsyneladende udført af personer, der handlede på egen hånd. Begge gerningsmænd var konverteret til islam og beskrives som radikaliserede.

Det er amerikanerne, der står i spidsen for missionen rettet mod Islamisk Stat. Også danske kampfly deltager og har flere gange været på vingerne over Irak.

Modsat Danmark og Canada udfører USA også angreb mod IS i Syrien.

/ritzau/Reuters

Powered by Labrador CMS