Kommune slukker infoskærme: Viste hacker-besked

Infoskærme fra Randers Kommune blev slukket, efter de pludselig viste en besked fra hackere.

Sådan så en af de ramte infoskærme ud, før den blev slukket. Foto: Peter Koch
Udgivet Opdateret

Randers Kommune har fredag aften valgt at slukke seks infoskærme, der står ved større veje i kommunen og normalt oplyser om arrangementer eller giver andre beskeder fra kommunen til borgerne.

Tidligt fredag aften var det dog en højst usædvanlig besked, der mødte borgere ved to af skærmene. Her kunne man se en boks med et symbol af en hængelås, og noget tekst, hvor der stod noget med betaling.

Der er sandsynligvis tale om et hackerangreb, oplyser kommunens kommunikationschef Karen Radmer, efter hun har undersøgt sagen på baggrund af Newsbreak.dk’s henvendelse.

Det er dog ikke som sådan kommunen, der ser ud til at være ramt, men det firma, der leverer softwaren til kommunens infoskærme.

– Vores leverandør er ramt af noget, der tyder på at være ransomware. De er ved at finde ud af, hvad det er, og hvad der præcist er ramt af det, siger Karen Radmer til Newsbreak.dk.

Ransomware er et udtryk for et cyberangreb, hvor hackere tvinger sig adgang til et computersystem og låser det hele eller dele af det for så at kræve penge for at give adgang til systemet igen.

Kommunens systemer er ikke ramt

Karen Radmer understreger, at hun ikke kan sige med sikkerhed, at det er det, der er tale om.

– Men det tyder meget på det, eftersom der står noget med, at de vil have nogle penge for at låse dem op, siger hun.

Karen Radmer oplyser, at kommunens it-systemer ikke er forbundne med firmaet, der styrer infoskærmene for dem, så selve Randers Kommune er ikke umiddelbart ramt af noget angreb.

– Vi er ved at tjekke, om der er risiko for, at vi også er ramt, men det skulle der ikke være, siger hun.

Powered by Labrador CMS