Kræver ny retssag: Domsmand faldt i søvn

Sag om voldtægt af barn skal behandles forfra i Østre Landsret, mener anklager og forsvarer efter grov fejl.

Højesterets dommere behandler en usædvanlig sag om en fejl begået i Østre Landsret (arkivfoto). Foto: Per Johansen/domstol.dk.
Udgivet Opdateret

En domsmand i Østre Landsret faldt i søvn under en straffesag om voldtægt af et barn. Da de afgørende beviser blev fremlagt, tog han sig en lur. Det er så alvorligt, at Højesteret er blevet bedt om at ophæve dommen.

Såvel den tiltaltes forsvarer som anklagemyndigheden har anmodet Højesteret om at sende sagen retur til landsretten.

Den tiltalte i sagen blev i november sidste år idømt fængsel i fem år for at have voldtaget sin ældste datter. Desuden blev han fundet skyldig i vold mod to andre børn.

Manden nægtede sig skyldig i voldtægt, mens han erkendte volden.

I landsretten gjorde hans forsvarer, advokat Karoline Døssing Normann, rettens juridiske dommere opmærksom på den åndsfraværende domsmand. Men landsretten gjorde ikke noget.

Dommen bør ophæves

Derefter fik hun tilladelse til at gå til Højesteret. Og det er i den forbindelse, at den øverste anklager, Rigsadvokaten, har erklæret sig enig i, at der er sket en rettergangsfejl – og at dommen bør ophæves.

– Det er en usædvanlig sag. Det er meget sjældent, at den slags sker, heldigvis, siger advokat Henrik Stagetorn mandag. Han repræsenterer den dømte i Højesteret.

Foregik i halvmørke

Store dele af sagen i landsretten foregik i halvmørke. Lysene var slukket, og gardinerne var trukket for, mens retten så videoafhøringer af børnene. Og det fik altså domsmanden til at blunde.

– Det var ikke kun mig, der lagde mærke til det. Også to fængselsbetjente bemærkede det, har Karoline Døssing Normann tidligere fortalt til Ritzau.

Den tiltalte far blev dømt med stemmerne 4-2. To ville frifinde for voldtægt.

– Det er en meget tæt afgørelse. Hvis den havde været enstemmig, havde det ikke haft den store betydning, at domsmanden faldt i søvn, har Karoline Døssing Normann slået fast.

Om få dage ventes Højesteret at afgøre, om landsretten skal begynde forfra.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS