Lektor: Regeringen må godt ignorere dansk lov om børnecheck

Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Skal EU-borgere have ret til børnecheck, så snart de får arbejde i Danmark, eller skal de vente et par år, før de har optjent retten? Det spørgsmål splitter regeringen og Folketinget, og onsdag har regeringen opgivet at finde flertal til at ændre den danske lov, så den overholder EU-retten.

Dermed tillader regeringen, at børnechecken fortsat administreres efter EU-retten – og dermed går imod den danske lov om optjeningsprincippet. Og det må man godt, fastslår lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet:

»Vi har en forpligtelse til at administrere efter EU-retten. Det har vi lovet, dengang vi indgik i EU. Så hvis der er konflikt mellem danske regler og EU-regler, så er det EU-reglerne, der skal følges,« siger han.

Men den udlægning køber oppositionen ikke. Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance er enige om, at det både er arrogant og grotesk, at regeringen har opgivet sagen.

»Regeringen skulle have stået fast på optjeningsprincippet, så man ikke fra første dag, man er i Danmark, kan få udbetalt børnecheck til børn, der ikke engang er i landet. Men regeringen valgte at lægge sig fladt ned over for EU-Kommissionen uden at have parlamentarisk opbakning i folketinget – og uden at sikre sig, at dansk lovgivning var i overensstemmelse med den måde, regeringen tolker EU-lovgivningen,« siger Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen (V).

I en skriftlig kommentar på kritikken svarer skatteminister Benny Engelbrecht (S), at det eneste groteske i sagen er, at VK-regeringen i sin tid indførte en ulovlig lov.

»Vi har en lang og fast tradition i Danmark for at tilpasse vores lovgivning, når det er nødvendigt, til vores EU-retlige forpligtelser. Jeg vil godt appellere til, at vi holder fast i den tradition. Forløbet omkring børnechecken har kastet Danmark ud på et sidespor i forhold til EU-samarbejdet, som jeg er stærkt bekymret over,« siger ministeren.

Oppositionen godtager ikke argumentet med, at Danmark er tvunget til at følge EU-retten for børnechecken.

Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen (LA), påpeger, at man først ved, hvad EU-retten er, når der falder en eventuel dom i sagen.

»Indtil videre er det jo bare nogle embedsmænd i EU-Kommissionen, der har sagt, at de mener, at Danmarks uddeling af børnecheck er i strid med EU-retten. Men regeringen ønsker ikke at se, om man kan vinde den retssag,« siger han.

Også fra regeringens parlamentariske grundlag lyder der kritik. Enhedslisten mener ikke, at Benny Engelbrecht har gjort et seriøst forsøg på at samle flertal til lovforslaget og har kaldt ministeren i samråd.

Eksperter har gentagne gange påpeget, at det giver en usikker retsstilling, hvis den danske lov ikke stemmer overens med EU-retten.

Hvis Danmark igen begynder at uddele børnechecken efter dansk lovgivning, kan det medføre retssager, vurderer Sten Bønsig, der bakkes op af tidligere udtalelser fra flere eksperter.

»Man kan forestille sig, at danske borgere rejser en sag ved de danske domstole med påstand om, at børnechecken skal administreres efter EU-ret,« siger han.

Som sidste konsekvens kan EU-Kommissionen vælge at anlægge sag mod Danmark for traktatbrud.

Powered by Labrador CMS