LIGE NU! Advarer om listeria-risiko i kød

Danish Crown tilbagekalder kødboller af kylling og kalkun

Danish Crown tilbagekalder kødboller af kylling og kalkun
Danish Crown tilbagekalder kødboller af kylling og kalkun
Udgivet Opdateret

Et parti kødboller af kylling og kalkun tilbagekaldes, fordi der er en risiko for, at varen kan indeholde listeria.

Det oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.

Der er tale om "Kylling-Kalkun kødboller" med et nettoindhold på 700 gram. Det er Normeat, der er producent, og kødbollerne er solgt hos Coop.

De blev produceret 10. juni i år og har bedst før-datoen 15. juli. Den dato er overskredet, men nogle kan have frosset kødbollerne ned.

- Hvis man har valgt at fryse produktet, rådes man til at kassere produktet eller levere det tilbage til butikken, hvor det er købt, fremgår det af tilbagekaldelsen.

De færreste bliver syge

De fleste danskere bliver på et eller andet tidspunkt smittet med listeriabakterien, men de færreste bliver ifølge Statens Serum Institut syge.

Bakterien kan blandt andet give influenza-lignende symptomer, feber, hovedpine og i sjældne tilfælde mave-tarm-problemer. Symptomerne kan vise sig fra få dage efter smitten og helt op til to måneder efter.

De fleste bliver syge efter to-tre uger, fremgår det af Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Hos folk, der har nedsat immunforsvar, kan sygdommen dog vise sig som blodforgiftning eller meningitis. Det kan også være farligt for det ufødte barn, hvis man som gravid bliver syg af listeria.

Smitter ikke fra person til person

Listeria smitter ikke fra person til person, med undtagelse af gravide, der kan give smitten videre til barnet under graviditeten eller fødslen.

I Danmark overvåges alvorlige infektioner med listeria, og dem ses der omkring 50 tilfælde af om året. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er cirka 25 procent, altså hver fjerde.

Hvis man mistænker, at man kan være blevet smittet med listeria, opfordrer Fødevarestyrelsen til, at man kontakter sin læge.

Hvor findes listeria, og i hvilke fødevarer?

Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.

Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.

De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:

* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse).
* Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks).
* Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist).
* Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).

Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.

Kilde:Fødevarestyrelsen.

Powered by Labrador CMS