Massefyringer i Arbejdstilsynet

Kontrollen med byggepladserne vil lide under fyringer i arbejdstilsynet. Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Nu står det klart, at afskedigelserne i Arbejdstilsynet bliver til virkelighed, efter finansloven torsdag kom på plads.

Boligejere, bilkøbere og erhvervslivet kan glæde sig over kontante gaver i regeringens finanslov. Men det er arbejdsmiljøet og indsatsen mod social dumping, der kommer til at betale prisen. Det skriver Avisen.dk.

Helt konkret vil finanslovsaftalen føre til 125 færre medarbejdere i Arbejdstilsynet. Det svarer til, at hver sjette medarbejder kan se frem til at få en fyreseddel.

– Vi er blevet orienteret om, at der skal nedlægges det, der svarer til 125 årsværk i Arbejdstilsynet. Vi regner med, at der vil blive udstedt fyresedler allerede i næste uge, siger Flemming Overby, tillidsrepræsentant for konsulenterne i Arbejdstilsynet Center Øst til Avisen.dk.

Ringere kontrol på byggepladser

Den nedslående melding blev overleveret til medarbejderne i Arbejdstilsynet torsdag eftermiddag. Og bekymringerne går ikke kun på fyringstruede kolleger, men også på sikkerheden og arbejdsmiljøet på landets arbejdspladser, fastslår tillidsrepræsentanten.

– Det kommer blandt andet til at gå ud over kontrolbesøg på store byggepladser. Risikoen for, at der kommer flere arbejdsulykker i byggeriet, er meget stor, siger Flemming Overby til Avisen.dk.

Med finanslovsaftalen vil der blive brugt 80 millioner kroner mindre på arbejdsmiljøet, end den tidligere regering havde aftalt med Enhedslisten og SF, lyder kritikken fra LO’s formand, Lizette Risgaard.

– Det kommer helt utvetydigt til at forringe Arbejdstilsynets muligheder for at stoppe usundt og farligt arbejdsmiljø ud på arbejdspladserne. Det vil især ramme tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø og byggeriet. Det er dybt kritisabelt, da vi fremover skal holde langt længere på arbejdsmarkedet, siger Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Dropper ID-kort

Foruden nedskæringerne i Arbejdstilsynet har partierne i blå blok også valgt at droppe det obligatoriske ID-kort på landets byggepladser.

Aftalen om at indføre et obligatorisk ID-kort for medarbejdere på byggepladserne blev lavet af partierne i rød blok tilbage i juni sidste år. Det skulle være et nyt våben i kampen mod social dumping, som kunne give bedre mulighed for at holde øje med uorganiseret udenlandsk arbejdskraft og kontrollere arbejdsmiljøet.

Men den tidligere SR-regering løb ind i problemer med at få aftalen omsat til virkelighed før sommerferien, og nu har partierne i blå blok altså valgt helt at droppe det.

– Det er da voldsomt skuffende, at det ikke bliver til noget, men samtidig er det ikke overraskende. Vi har ikke haft ambitioner om, at den her regering ville indføre et ID-kort. Vores optimisme har selvfølgelig en grænse, siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet, som har været blandt forkæmperne for et ID-kort til Avisen.dk.

Også hos det store oppositionsparti på Christiansborg, Socialdemokraterne, er utilfredsheden med besparelserne på Arbejdstilsynet og afskaffelsen af ID-kortet til at føle på.

– Vi brugte vores tid i regeringen på at øge indsatsen mod social dumping markant, men nu følger de borgerlige partier så op med voldsomme besparelser på Arbejdstilsynet og en svækkelse af indsatsen mod social dumping og sort arbejde. Det bliver mere og mere patetisk for hver dag, der går, siger Socialdemokraternes social dumping-ordfører, Jeppe Bruus til Avisen.dk.

 

Powered by Labrador CMS