Melder ud om bivirkninger ved corona-vaccine

Nu er der kommer nye tal om mulige bivirkninger af Morderna-vaccinen

Udgivet Opdateret

Undersøgelser fra Lægemiddelstyrelsen viser, at kronisk nældefeber kan være en bivirkning ved Modernas coronavaccine, der formelt går under navnet Spikevax.

Det oplyser Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse onsdag.

Ud fra samlet 360 europæiske sager vurderes det, at der i 58 sager er en "sandsynlig" sammenhæng, mens der gælder en "mulig" sammenhæng i 228 sager.

Afhænger af dokumentation

En formodet bivirkning kategoriseres som enten sandsynlig, mulig eller ikke-sandsynlig.

Kategorien afhænger af, hvor stærk dokumentation der er for, at et symptom kan være fremkaldt af lægemidlet, eller om andre faktorer vurderes at være mere sandsynlige årsager, skriver styrelsen.

Teamleder hos Lægemiddelstyrelsen Martin Zahle Larsen siger til Ritzau, at det er tidlige resultater.

Stadig sjældent

Derfor er yderligere undersøgelser nødvendige, hvis man skal sige noget om, hvorvidt der er en egentlig sammenhæng.

- Når vi siger mulig, så er det, fordi der er en sandsynlighed for, at det kan være forårsaget af vaccinen. Men det er stadig et sjældent fænomen i den generelle befolkning, siger teamlederen.

Langt de fleste tilfælde af kronisk nældefeber er opstået 7-13 dage efter den tredje vaccinedosis.

Særligt unge mænd

Det konkluderes, at personer, der har fået Spikevax, har tre gange større risiko for at få kronisk nældefeber end baggrundsbefolkningen.

Yngre mænd er i særlig høj risiko, lyder det.

- Vi har ikke bevis for årsagen, men et kvalificeret bud er, at det er grundet et meget aktivt immunsystem hos yngre mænd, siger Martin Zahle Larsen.

Mistanken for bivirkningen opstod ved, at der har været et relativt stort antal indberetninger i Danmark sammenlignet med resten af EU.

Særligt ansvar

Lægemiddelstyrelsen har desuden haft et særligt ansvar for sikkerhedsovervågningen af vaccinen på vegne af unionen.

Årsagen til det store antal sager i Danmark er ifølge teamlederen, at der har været et meget stort fokus på indberetninger.

Også via et samarbejde med Patienterstatningen, som ikke findes på samme måde i andre EU-lande, har styrelsen fået kendskab til mange sager, lyder det.

Opdaterer produktinformation

Den europæiske bivirkningskomité har på baggrund af styrelsens konklusioner opdateret produktinformationen, så kronisk nældefeber er listet som en bivirkning.

Lægemiddelstyrelsen har også undersøgt Pfizers coronavaccine, der har været langt mere anvendt.

Her ses der ikke en tilsvarende dokumentation for en sammenhæng, lyder det.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Powered by Labrador CMS