Mystiske skyer opdaget på Mars

Arkivfoto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Forskere har opdaget mystiske kæmpeskyer på Mars. Skyerne strækker sig op til 250 kilometer op i Mars’ atmosfære

Amatør-astronomer fik i 2012 øje på et mærkeligt fænomen nær Mars. 200-250 kilometer over Mars’ sydlige halvkugle, kunne de se en stor skylignende formation. Ingen kunne give svar på, hvad det var, astronomerne havde set.

En international forskergruppe satte sig for at undersøge sagen:

-Vi hælder mest til, at skyen består af is, som er lavet af vand eller kuldioxid. Men det kræver at der sker et fald i temperaturen i atmosfæren på omkring 50 grader, og det havde man ikke forventet, fortæller den ledende forsker bag studiet, spanske Agustin Sanchez-Lavega, til Videnskab.dk.

Forskerne begyndte at dykke ned i de gamle arkiver med billeder af Mars, hvor de har fundet flere andre eksempler på sky-fænomenet. Blandt andet på billeder fra rumteleskopet Hubble.

Sammen med en international gruppe af forskere har Agustin Sanchez-Lavega opstillet tre hypoteser om, hvad skyerne kan bestå af. Bagefter har de undersøgt, hvor sandsynlige de tre hypoteser er.

Ifølge de tre hypoteser kan skyerne bestå af:
– Støv. Mars er en støvet planet, og skyer af rødt støv er før blevet observeret lavere i atmosfæren.
– Is. Ifølge forskerne kan is-skyen både vise sig at bestå af frosset vand eller frosset kuldioxid (CO2), kendt som tøris. Skyer af vandis og tøris er også tidligere blevet observeret lavere i Mars atmosfære.
– Auroraer. En sidste hypotese, som forskerne har efterprøvet er, at skyerne kunne være auroraer – altså et fænomen, som svarer til nordlyset på vores egen planet.

Opdagelsen af skyerne er meget vigtige, hvis man skal navigere et rumskib ned på Mars.

– Opdagelsen kan lære os noget nyt om, hvordan de øverste lag af Mars atmosfære opfører sig, og det er vigtigt for rumfartøjer, som er i kredsløb tæt på planeten, eller som vil lande på planeten, slutter Agustin Sanchez-Lavega.

Powered by Labrador CMS