Nu skal de unge også lære at blive gravide

Newspaq
Udgivet Opdateret

Unge skal ikke længere kun lære, hvordan man undgår graviditet, men også at børnene skal komme, mens tid er.

Fremover skal seksualundervisningen ikke kun handle om, hvordan man ruller et kondom korrekt på. Efter at fertilitetslæger har kaldt barnløshed for en folkesygdom, skal de unge også lære, at det gælder om at få børn, mens tid er.

Det er organisationen Sex og Samfund, der har truffet beslutningen, skriver Berlingske mandag.

– Når man ser på seksualundervisningen i de ældste klasser, så handler stort set alt om ikke at få børn, så der er fokus på prævention, brugen af prævention og muligheden for abort.

– Det betyder, at unge mangler viden om fertilitet og graviditet, siger generalsekretær i Sex og Samfund Bjarne B. Christensen til Berlingske.

Ifølge Sex og Samfund er mange unge af den opfattelse, at graviditeten indtræffer, så snart man dropper præventionen, ligesom mange unge ikke ved, at fertiliteten falder, allerede fra man er i begyndelsen af 20’erne.

– Denne manglende viden kan betyde, at man ikke får børn eller ikke får det antal børn, man ønsker sig. Det er problemer, som overvældende mange står med, når de er i gang med at få børn, så derfor skal den viden nu være tilgængelig i seksualundervisningen, siger Bjarne B. Christensen til avisen.

Det nye fokus er en rigtig god idé, mener klinikchef på Rigshospitalets fertilitetsklinik Søren Ziebe.

– Det er fremragende, for der er i den grad brug for at få sat ord på emnet. Hidtil er vores biologiske udløbsdato blevet overset i iveren efter at undgå, at vi får børn, når vi ikke vil have dem, siger han til Berlingske.

Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i Danmark er 29,1 år. Det er fem år mere end i 1970.

En 20-årig kvinde har 33 procents sandsynlighed for at blive gravid ved hver cyklus, mens en 30-årig har kun har 17 procents chance.

I det nye undervisningsmateriale skal eleverne i Folkeskolens ældste klasser ifølge Berlingske give deres bud på, hvad der for dem er et godt familieliv.

Er det gode familieliv at få fire børn, skal eleverne reflektere sig frem til, at projekt baby skal påbegyndes, før man er i slutningen af 30’erne.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS