Nyt vildt forbud kan give kæmpebøder

Justitsminister Nick Hækkerup har følt sig nødsaget til at pointere, at der er en straf for at åbne før tid. Meldingen kommer efter langvarig debat om især zoologisk have.

Udgivet Opdateret

Fra mandag vil regeringen indføre et forbud mod, at eksempelvis zoologiske haver og museer, som ikke er omfattet af genåbningens fase to, åbner. Hvis virksomheder med mere end 50 medarbejdere trodser forbuddet, vil det første gang koste en bøde på 40.000 kroner, anden gang en bøde på 100.000 kroner og tredje gang 150.000 kroner.

Desuden vil politiet have mulighed for at lukke virksomheden. Det fortæller justitsminister Nick Hækkerup (S), som lørdag aften meldte ud, at regeringen agter at indføre et egentligt forbud mod at åbne uden at have fået lov.

Meldingen kommer, efter at Folketingets partier torsdag blev enige om en genåbningsplan under coronakrisen. Her er især Zoologisk Have pludselig kommet i en besynderlig klemme. For haven kom nemlig til at lufte tanken om en genåbning.

Samme gjorde kunstmuseet Aros i Aarhus, men den melding blev ikke vel modtaget hos regeringen, der lynhurtigt måtte udtrykke bekymring over den plan. Nu er bekymring så ændret til decideret strafbaseret forbud.

Hele tiden planen

Nick Hækkerup afviser overfor Ritzau, at Zoologisk Haves plan om at genåbne er årsagen til, at der mandag træder et forbud i kraft. Han siger, at det simpelthen hele tiden har været planen. Forbuddet træder i kraft mandag i forbindelse med genåbningens anden etape.

– Vi har godt vidst, at det her skulle gøres, men det er klart, at når der kommer meldinger om, at de ikke nødvendigvis vil følge reglerne, så bliver vi nødt til at sige, at man bliver straffet i Danmark, hvis man ikke overholder den lovgivning, der gælder, siger han.

Det skyldes, at coronavirus altså stadig smitter – selv om nogle samfundsfunktioner genåbner.

– I denne situation er vi ekstra sårbare, fordi vi risikerer, at smitten kommer ud af kontrol, og vi så skal til at lave begrænsninger, tilføjer Hækkerup.

Ingen slagtning

Zoologiske haver er en del af genåbningens fase tre, der starter 8. juni. Her må dyrehaverne igen slå dørene op for gæster. Under coronakrisen har de zoologiske haver dog regnet med, at man kunne åbne i fase 2.

Tidligere har Zoologisk Have i København sagt, at alle muligheder var i spil for at klare sig bedst muligt igennem coronakrisen, fordi man taber 650.000 kroner i drift om dagen. Samtidig siger direktør Jørgen Nielsen at der, som tingene er nu, ikke bliver tale om at reducere dyrebestanden ved at slå dyr ihjel.

– Vi kigger på alle tænkelige scenarier, og det allersidste er, at vi skal kigge ind i at reducere dyrebestanden. Men det er ikke lig med, at vi skal slagte dyr eller slå dyr ihjel. Det er ikke den dramatiske tilgang, siger Jørgen Nielsen.

Efter planen træder fase tre i gang den 8. juni.

Powered by Labrador CMS