Pensionsforvirret? Her er de typiske misforståelser

Pension er meget mere end en pose penge til alderdommen, og der kan både være penge at spare og forsikringer at hente, hvis du sætter dig ind i sagerne.

Udgivet Opdateret

Hvis du tror, at pension kun er en pose penge, du får udbetalt i din alderdom, så tro om igen. Derfor gælder det om at få styr på pensionen.

Pensionsordningen rummer nemlig meget mere, men mange aner hverken, hvad de har sparet op, eller hvordan de er dækket, siger Karsten Engmann Jensen, der er privatøkonomisk rådgiver og stifter af pengeministeriet.dk.

Danskerne aner ikke, hvad de får i pension

En ny Epinion-undersøgelse for SEB Pension har også netop vist, at knap halvdelen af danskerne ikke aner, hvor meget de får udbetalt i pension, mens 63 procent ikke har lagt en plan for udbetalingen. Mange danskere har simpelthen ikke styr på pensionen.

– Mange betragter pension som noget opsparing, man får udbetalt ved pension. Men der er også sundhedsforsikring, livsforsikring og alt muligt andet i en pensionsopsparing i dag. Så man skal huske at kigge på de andre vilkår også, siger Karsten Engmann Jensen.

Ellers risikerer du både at skylle penge ud med badevandet, være forkert dækket eller betale for goder, du aldrig får gavn af.

Sikr dig selv

Et eksempel kunne være, hvis du bliver alvorligt syg og ikke kan arbejde. I pensionsordningen indgår nemlig også en pose penge for tabt erhvervsevne, men mange indbetaler ikke nok til den del, vurderer Karsten Engmann Jensen.

– De fleste får også et chok, når jeg fortæller dem, hvad de får, hvis de mister deres arbejdsevne, siger han.

Han estimerer, at op mod hver tredje, han rådgiver, ikke er dækket nok. Det gælder særligt yngre par.

– Så falder hammeren, hvis én af dem bliver syge. Og de kan ikke blive siddende i huset, siger han.

Få styr på pensionen

Derfor bør alle tage et kig på pensionsinfo.dk og se, hvad de får i pension generelt og i tilfælde af tabt erhvervsevne, opfordrer Karsten Engmann Jensen.

– Så kan du ret nemt vurdere: Arh, jeg er faktisk ikke dækket godt nok, jeg vil ikke kunne blive boende i mit hus, hvis jeg mister mit arbejde på grund af sygdom, siger han.

I så fald kan du ringe til pensionsselskabet og sige: Jeg synes ikke, jeg er dækket nok, hvad koster det at blive dækket 25 procent mere, forklarer han.

Omvendt kan det også være, at du er oppe i alderen og ikke har brug for den livsforsikring, du måske årligt betaler 5000 kroner til gennem pensionen.

Undgå klatpension

Det kan også være gratis psykologhjælp eller fysioterapi at hente gennem pensionsselskaberne. De ved nemlig godt, at det koster mindre at hjælpe nu, end når du er gået ned med stress eller dårlig ryg, fortæller Karsten Engmann Jensen.

Så læs, hvad der er af hjælp og fryns gennem netop din ordning.

En anden klassisk fejl er såkaldte klatpensioner. Hvis du har skiftet job flere gange, kan du nemlig have pensionsordninger hos flere selskaber. Men intet er gratis, og hver ordning koster penge, så sørg for at få rykket gammel pension over i dit nuværende selskab.

3 nemme tips til en stærkere privatøkonomi

1.TRÆK BANKLÅNET FRA I SKAT

  • Optag et lån med aftalt løbetid på under to år. Så kan du trække stiftelsesomkostningerne fra i skat på lige fod med renteudgifter. Det kan du ikke på lån med længere løbetid.
  • Sørg også for at få forhandlet ikke fradrags-berettigede gebyrer i banken om til renter, som du kan få rentefradrag for

2. TAG FLEST LÅN SOM REALKREDITLÅN

  • Realkreditlån er det billigste lån overhovedet, sørg derfor for at have mest mulig gæld i form af realkreditlån.
  • Optag lånet i euro og træk etableringsudgifterne fra i skat over 30 år. Det kan du ikke ved lån i kroner.

3. TO KONTI GIVER OVERBLIK

  • Ryd op i dine konti – det giver et bedre overblik og du undgår overforbrug. Du skal egentlig kun bruge to konti.
  • En kassekredit/boligkassekredit, hvor du har din bankgæld og din opsparing. På den konto får du alle indtægter ind og får trukket betaling af samtlige faste udgifter i form af PBS-betalinger og eventuelle girokort.
  • En forbrugskonto, som du hver måned overfører et beløb til. Det er månedens rådighedsbeløb. Forbrugskontoen skal have tilknyttet et VisaDankort eller VisaElektron. Det er bedst, hvis kortet ikke kan overtrækkes.

Kilde: Børsen

– Det er jo også en slat penge, hvis man kan spare 5000 kroner om året på at have ét pensionsselskab i stedet for fire, siger Karsten Engmann Jensen.

Få bedre styr på pensionen ved at klikke igennem galleriet ovenover.

Kilde: Ældre Sagen, borger.dk.

Powered by Labrador CMS