Sådan sikrer du dig bedst mod livsfarlige bakterier

Svinebakterier spreder sig i de danske kølediske.
Udgivet Opdateret

Svinebakterier spreder sig i de danske kølediske. Udgangen kan være dødelig, men faktisk er det relativt enkelt at dæmme op for den værste smittefare.

Flere danske svinebesætninger end normalt er smittet med svinebakterien MRSA. Og en nylig stikprøveundersøgelse overvåget af Fødevarestyrelsen viser, at bakterien følger med hele vejen til supermarkedernes køledisk. En infektion kan i yderste konsekvens betyde døden, men faktisk er den bedste form for forebyggelse relativt simpel.

Teknisk chef Peter Barrat fra hygiejnevirksomheden Initial fortæller således, at effektiv håndhygiejne yder langt den bedste beskyttelse, når det gælder smitsomme og potentielt livsfarlige bakterier. Det handler med andre ord om at vaske hænder grundigt og ikke mindst at slutte af med brugen af et langtidsvirkende håndhygiejneprodukt. På den måde bliver risikoen for smittespredning bragt så tæt på nul som overhovedet muligt.

– Bakterier og andre smitsomme mikroorganismer bliver hovedsageligt overført via vores hænder, fordi de udgør den primære kontaktflade med den omgivende verden. Grundig håndhygiejne er derfor den mest effektive måde at sikre sin egen overlevelse i en tid med en lang række forskellige bakterieproblematikker, fastslår han.

I forbindelse med risikoen for at blive smittet med svinebakterien MRSA CC398 er god køkkenhygiejne desuden af allerstørste vigtighed, idet smitten kan overføres via inficeret kød. MRSA-bakterier er resistente over for antibiotika, der er vigtige for behandling af livstruende infektioner hos mennesker, og bakterien kan give anledning til en lang række infektioner. Heriblandt både overfladiske sår og bylder, alvorlige infektioner som knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen.

Peter Barrat gør desuden opmærksom på, at vask af hænder som minimum bør vare i 30 sekunder – hvilket er væsentligt mere, end de fleste bruger på den slags. Ligeledes understreger han, at vask med vand og sæbe ikke kan stå alene.

– Hvis du vasker dine hænder rigtig grundigt, reducerer det antallet af bakterier, men det slår dem ikke ihjel. Derfor er brugen af effektive håndhygiejneprodukter af stor betydning for beskyttelsen mod bakterier og sygdom – og her handler det mest af alt om, at produkterne er langtidsvirkende. Det er især vigtigt for ældre og svagelige personer, men kan også udgøre forskellen på liv og død for alle andre, siger han.

Peter Barrat nævner i den forbindelse Initials miljøvenlige håndhygiejneprodukt Ultra Protect, der dræber 99,9 procent af alle bakterier og vira. Produktet er langtidsvirkende i modsætning til alkohol- og klorbaserede produkter, der kun er effektive, indtil de er udtørret. Dermed yder den skumbaserede løsning optimal beskyttelse i op til seks timer ad gangen mod blandt andet MRSA, svineinfluenza, Roskildesyge, E-coli, Listeria og Campylobacter.

Rådet for Bedre Hygiejne vurderer, at omkring 3.000 danskere mister livet som direkte følge af mangelfuld hygiejne. Samtidig viser optællinger fra Statens Serum Institut, at cirka hver 10. indlagte hospitalspatient pådrager sig en infektion under indlæggelsen.

Powered by Labrador CMS