Skal vise alle mink-sms'er

Flere SMS'er i mink-sagen er angiveligt blevet slettet. Nu kræver formand for kommissionen, at de bliver gendannet

Finland vil omkring nytår påbegynde vaccination af landets mink. I Danmark er alle mink blevet aflivet
Finland vil omkring nytår påbegynde vaccination af landets mink. I Danmark er alle mink blevet aflivet
Udgivet Opdateret

Nu skal en korrespondance mellem den tidligere fødevareminister og departementschefen gendannes.  

B.T. skriver dog, at Minkkommissionen vil have Statsministeriet til at få gendannet sms-beskeder mellem Statsministeriets departementschef, Martin Justesen, og daværende fødevareminister Mogens Jensens (S) særlige rådgiver i minksagen.

Disse beskeder er blevet slettet fra Martin Justesens telefon.

Slettet af sig selv

B.T. skriver, at kommissionens formand, landsdommer Michael Kistrup, har bedt om at få sms-beskederne gendannet.

Samtalen fandt sted 10. november sidste år.

Ministeriet oplyser i et svar til Folketingets Ombudsmand, at stabschefen har slettet andre beskeder, da han havde sat sin mobiltelefon til automatisk at slette alle sms-beskeder efter en bestemt periode.

Det fremgår ingen steder om det er teknisk muligt at gøre, og i såfald, hvordan det kan lade sig gøre at gendanne SMS'erne. 

Sådan blev minkerhvervet i Danmark lukket

Få overblik over forløbet her:

26. april 2020:

Det hollandske landbrugsministerium oplyser, at der er fundet smitte med coronavirus på to minkfarme. En måned senere står det klart, at en person er blevet smittet af en mink i Holland.

17. juni:

Fødevarestyrelsen oplyser, at der er blevet konstateret coronavirus blandt dyrene i en nordjysk minkbesætning. To andre besætninger bliver også inficeret kort tid efter, og alle mink i de berørte besætninger bliver aflivet.

1. oktober:

En million mink fra op mod 100 besætninger skal aflives i Nordjylland. Det oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde.

I alt 41 minkbesætninger er inficeret, mens 20 er under mistanke. Yderligere en række farme ligger så tæt på de smittede mink, at også besætningerne her skal aflives.

8. oktober:

Arbejdet med at aflive en million mink i Nordjylland bliver sat i gang af Fødevarestyrelsen.

4. november:

Statsminister Mette Frederiksen siger, at alle Danmarks mink – 15-17 millioner – skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker. Det frygtes, at mutationen kan gå ud over effekten af en coronavaccine.

15. januar 2021:

Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Fødevarestyrelsen oplyser, at tre minkavlere muligvis stadig holder mink. De holder mink i live i håb om, at de kan indgå i et forskningsprojekt. Fristen bliver senere forlænget til tirsdag 2. februar.

17. januar:

Fødevarestyrelsen afviser at give støtte til forskningsprojekt, hvor forskere fra universiteterne i København og Aarhus blandt andet ville undersøge coronavirus i mink.

5. februar:

Fødevarestyrelsen oplyser, at de sidste mink på minkfarme i Danmark er blevet aflivet.

20. februar:

Kopenhagen Fur holder den første af i alt fire auktioner i 2021. Der er også planlagt flere i 2022.

Kilde: Ritzau.

Powered by Labrador CMS