Sofaen giver ondt i ryggen

Mange danskere døjer med rygsmerter, når de har set tv. Pressefoto
Udgivet Opdateret

Hver femte dansker oplever, at de får ondt i ryggen, efter de har taget en slapper foran fjernsynet

Tablets, smartphones og computere bliver flittigt brugt som supplement til det traditionelle storskærms­-fjernsyn. Samtidig er tv-kiggeriet ikke kun en siddende aktivitet. En del danskere ligger nemlig ned, når de følger med i yndlingsprogrammerne.

Men det har konsekvenser. Ny tv-adfærd og gammeldags tv-møbler er nemlig en cocktail, der giver mange ondt i kroppen. Hver femte dansker har oplevet at få myoser i skuldre, ryg eller nakke efter at have set tv i sofaen. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Boxer TV.

– Vi laver løbende undersøgelser af forbrugerne for at få en større indsigt i den måde, de ser tv på. Og i dag er det i modsætning til tidligere en dynamisk oplevelse at se tv. Nogle sidder med deres computer eller tablet, mens andre slænger sig med fødderne på sofabordet foran en stor 56-tommers skærm, siger Philip Philipson fra Boxer TV og uddyber:

– En ting er, at vi tilbyder valgfrihed til at sammensætte kanaler efter vaner og behov. Men når følelsen af fleksibilitet ikke får fuld forløsning, hæmmer det tv-oplevelsen. Det giver sig selv, at det er forstyrrende at blive øm i nakken midt i fredagsbioen med ungerne eller få spændinger i skuldrene til sin søndagsserie.

Kvinder og unge får mere ondt

Mere end hver fjerde dansker mellem 18 og 35 år har oplevet at få ondt i kroppen af at ligge elle sidde i deres sofa. Dermed er det oftest de unge, der oplever smerter efter at have slappet af foran skærmen. Men også på mænd og kvinder er der forskel. Her er det kvinderne, der er hårdest ramt. Det er samtidig dem, der ligger mest i deres tv-møbel.

Det er svært at finde komfort

84 procent af danskerne vil gå efter komfort, hvis de skal anskaffe sit et nyt tv-møbel. Det gælder for alle aldersgrupper, og komforten vægtes højere end pris og design.

– Forståeligt nok er komforten i højsædet for mange danskere, når de skal vælge en ny sofa til stuen. Men komfort er en sjov størrelse. Selvom du kan finde en position i din sofa, som føles god nu og her, kan det også være den selvsamme position, som næste dag giver dig ondt i ryggen, siger Annette Bruijn Schlaikjer, fysioterapeut hos A-Fys Fysioterapi og Træning, og fortsætter:

– Mange møbler er simpelthen ikke designet til en moderne livsstil, som i høj grad er præget af individualitet. Den gode sofaoplevelse handler om at have mulighed for at sidde og ligge på alle mulige måder, uden at det giver ømme eller smertefulde led.

Powered by Labrador CMS