Succes: Arla-kampagne har skaffet 35.000 “tyvekoster” retur

Det er lykkedes Arla at få tusindvis af de ikoniske mælkekasser retur efter en kampagne.

Arla har fået 35.000 mælkekasser retur på fem måneder. Foto: Arla
Udgivet Opdateret

Hvert år må Arla producere 300.000 nye mælkekasser alene til at erstatte dem, der forsvinder ud af distributionen og bruges til andre formål. Derfor satte Arla i november 2016 skub i en landsdækkende indsamling for at få de tomme mælkekasser retur igen i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening.

Efter fem måneder er Arla godt tilfreds med det foreløbige resultat. Det skriver mejerigiganten i en pressemeddelelse.

35.000 mælkekasser er kommet retur, og landedirektør i Arla, Jakob B. Knudsen, vurderer dermed kampagnen til at være en succes.

– Vi er glade for at se, at alt fra børnehaver og genbrugsstationer over spejdere og privatpersoner har taget initiativet til sig. Og mælkekasser har fundet vejen hjem fra alle dele af Danmark, udtaler Jakob B. Knudsen.

Arlas mælkekasser er produceret til at kunne holde til at transportere mælk rundt i landet i 20 år, men i gennemsnit holder de faktisk blot tre år i gennemsnit før de forsvinder pist væk fra systemet. De ses da også mange andre steder – de er for eksempel både anvendelige som opbevaringskurv bag på knallerten eller som stabletårne på legepladsen. Men Arla vil altså helst ikke blive ved med at “låne” 300.000 mælkekasser ud om året, som det er tilfældet lige nu.

Ikke sikre som legetøj

Da kampagnen blev lanceret oplyste den ansvarlige for Arlas forsyningskæde, Karen Tybjerg, at det er lidt af et mysterium, hvordan så mange kasser kan forsvinde.

– Vi aner dybest set ikke, hvor de bliver af. Vi kan se, at mange er i børnehaver og daginstitutioner Men hvor alle de andre bliver af, det ved vi simpelthen ikke, sagde hun

– Vi håber sådan, at vi kan appellere til, at folk afleverer kasserne. Både dem, der er i stykker, og dem, der ikke er, siger Karen Tybjerg.

Arla pointerer, at mælkekasserne ikke er egnede som legetøj, fordi de ikke er sikre at bruge for børn – de kan blandt andet let få skarpe kanter, hvis de går i stykker.

Vil have flere mælkekasser retur

Derfor fortsætter virksomheden også indsatsen for at få endnu flere mælkekasser retur.

– Vi håber, at den gode vind fortsætter, og at flere mælkekasser kommer retur henover sommeren. For jo flere mælkekasser vi får retur, jo mere kan vi nedbringe vores CO-udledning, udtaler Jakob B. Knudsen, der også siger, at Arla vil kunne spare op mod 825 ton CO2-udledning, hvis kasserne kommer hjem.

Sådan samler Arla mælkekasserne ind

Indsamlingen af mælkekasser foregår ad tre veje:

  • Arla er i dialog med de grossister og købmænd, der kører ud med varer til eksempelvis børneinstitutioner og restauranter for at få dem til fremover at huske at tage tomme kasser med tilbage.
  • Arla sender breve ud til alle landets daginstitutioner for at oplyse dem om indsamlingen og opfordre dem til at sende de tommer kasser retur næste gang, de får varer leveret fra en grossist eller købmand. Daginstitutionerne er et særligt indsatsområde, da mælkekasser ikke er sikkerhedsgodkendt legetøj og medfører en risiko for, at børnene falder og slår sig, når de kravler på dem.
  • Arla opfordrer private forbrugere og andre med tomme mælkekasser til at aflevere de tommer kasser hos supermarkeder over hele landet, hvorfra de kommer retur til Arla. Hvis man har flere end 20 mælkekasser stående, kan man kontakte Arla på tlf. 89 38 10 00 mandag-fredag kl. 8-16 for at aftale afhentningen (gælder dog ikke adresser på skov- eller villaveje, hvor lastbiler ikke har adgang).

Kilde: Arla

Indsamlingen af de tomme mælkekasser bakkes op af Danmarks Naturfredningsforening, der arbejder på at få plast til at leve længere. Som et led i indsamlingen donerer Arla en krone for hver ekstra mælkekasse. Pengene bruges til præmier til børn, som deltager i Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling. Her er det blandt andet skoler og daginstitutioner, som har deltaget i affaldsindsamlingen, som i år løb af stablen i april.

 

Powered by Labrador CMS