Tusindvis af dueunger dør af sult – mor og far bliver skudt

Udgivet Opdateret

Der bliver skudt ringduer i massevis i ynglesæsonen

Når duemor og duefar – eller bare den ene af dem – skydes af en jæger uden for den normale jagttid, er dueungens dage talte, fordi der ingen er til at fodre den lille. Op mod 20.000 dueunger menes at være døde af sult i september og oktober sidste år på den konto, skriver dr.dk.

– Hvis en forælder dør, så er der ingen chance for, at ungerne overlever. De sulter ihjel i løbet af et døgn, det er der ingen tvivl om, siger Jon Fjeldså, professor på Zoologisk Museum, til dr.dk.

DRs Undersøgende Databaseredaktion har undersøgt sagen. Sidste år blev der skudt i alt 92.000 duer på baggrund af tilladelser givet i september og oktober – begge måneder ligger uden for den normale jagtsæson. Et forskningsprojekt fra Danmarks Jægerforbund har tidligere vist, at risikoen for at skyde en due med unger i denne periode er 12 procent. Dermed skydes der 11.040 duer med yngel i perioden, og da hver due har to unger, betyder det, at cirka 20.000 unger døde af sult.

Hos Dansk Ornitologisk Forening vækker de tusindvis af døde duer bekymring.

– Det er et stort dyrevelfærdsmæssigt problem, hvis op mod 20.000 unger dør af sult i rederne, fordi forældrene er blevet skudt, siger formand Egon Østergaard til dr.dk.

Powered by Labrador CMS