Tysker udfordrer Thorning i kampen om FN-post

Helle Thorning-Schmidt. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Kampen om at blive FNs nye flygtningehøjkommissær er torsdag blevet intensiveret.

Den tyske FN-diplomat Achim Steiner, der i øjeblikket er chef for FNs miljøorganisation (UNEP), har nemlig offentliggjort sit kandidatur til den prestigefyldte post. Det skriver nyhedssitet development-today.com.

Dermed er den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke længere den eneste kandidat.

En FN-kilde bekræfter over for Politiken, at Steiner er indstillet, og at han bakkes op af den tyske regering.

Chefredaktør for development-today.com Bjørn Amland, der har talt med Achim Steiner, oplyser til Politiken, at Steiner føler sig kvalificeret til posten, fordi han har mange års erfaring med at arbejde med udvikling i mange lande og regioner. Achim Steiners mandat i UNEP udløber i 2016.

Indtil nu har Helle Thorning-Schmidt været den eneste officielle kandidat til topposten i FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), efter hun blev indstillet 4. september af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Siden har flere eksperter spået Thorning gode chancer grundet sin baggrund som statsminister og sin fortid i EU.

Men med den nyudnævnte tyske modkandidat er kampen om FN-posten skærpet, og spændingen må trækkes lidt endnu, da stillingen først bliver besat senere på efteråret. Den forventede tiltrædelse er 1. januar 2016, hvor den nuværende flygtningehøjkommissær, António Guterres, stopper.

Hvem der ender med at få titlen, vælges formelt af FNs Generalforsamling efter indstilling fra generalsekretær Ban Ki-moon.

Powered by Labrador CMS