Vaccine mod leverbetændelse har været udsolgt i måneder

Ifølge Statens Serum Institut har producenten af vaccinen mod hepatitis A ikke kunnet levere i månedsvis.

Læger og apoteker har i flere måneder måtte melde om udsolgt på vaccinen mod den smitsomme leverbetændelse hepatitis A, fordi producenten ikke har kunnet levere. Det bekræfter Statens Serum Institut over for fyens.dk. Foto: Bavarian Nordic/ arkiv/Free
Udgivet Opdateret

Mange danskere har måske en tendens til at blive klar til ferien i nogenlunde sidste øjeblik.

Men indgår en vaccine mod smitsom leverbetændelse som en del af klargøringen, kan alle gode intentioner om at blive klar i god tid vise sig forgæves. Den er nemlig udsolgt.

Har man brug for at blive vaccineret mod smitsom leverbetændelse – den såkaldte hepatitis A-virus – så kan det godt blive noget besværligt.

Udsolgt i måneder

Ifølge Statens Serum Institut har vaccinen nemlig været udsolgt i flere måneder, og den forventes først at komme tilbage på hylderne til efteråret.

Det skriver fyens.dk.

– Det er rigtigt, at vi har haft problemer med at skaffe vacciner mod hepatitis A, fordi producenten simpelthen ikke har kunnet levere den, siger Ole Jensen, vicedirektør i Statens Serum Institut til fyens.dk.

Det er ifølge Ole Jensen ikke kun i Danmark, at apoteker og læger er løbet tør for vaccinen.

Måtte smides ud

Han forklarer, at produktionen er biologisk, og derfor kan der gå noget galt i processen, som betyder, at et helt parti må smides i skraldespanden.

Statens Serums Instituts egen vaccineproduktion blev i starten af året solgt til det saudiarabiske koncern Aljomaih Group.

Salget har dog intet at gøre med problemerne med vaccinen mod hepatitis A, der bliver produceret af medicinalfirmaet Glaxo Smith Klein.

– Det har intet at gøre med salget af vaccine produktionen. Statens Serum Institut har aldrig lavet vacciner mod hepatitis, siger Ole Jensen til fyens.dk.

Sket før

Det er ikke første gang, at der meldes udsolgt af vacciner.

I vinter drejede det sig om vaccinen mod influenza, og ifølge Ole Jensen har man i en kort periode også manglet vaccinen mod stivkrampe og difteri.

Smitsom leverbetændelse - symptomer

Tiden fra smitte til sygdomsudbrud (inkubationstiden) er 10 til 40 dage.

De første symptomer er dårlig appetit, madlede, kvalme, muskel- og ledsmerter og feber.

Senere ses gulfarving af hud, slimhinder og det hvide i øjnene (også kaldet gulsot eller ikterus), kitfarvet afføring og mørkfarvet urin.

Derefter plejer den syge hurtigt at få det bedre.

Sygdommen varer samlet to til tre uger, undertiden dog en til to måneder.

Mindre børn har sædvanligvis et meget mildt sygdomsforløb uden gulsot.

Skal du ud at rejse, kan du se på sikkerrejse.dk nøjagtig hvilke(n) vaccine(r), du har brug for.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS