Vil give en undskyldning

Gennem knap 40 år blev anbragte piger og kvinder blandt andet tvangssteriliseret under ophold på Sprogø

Udgivet Opdateret

Den danske stat skylder en undskyldning til de kvinder, som blev anbragt mod deres vilje på kvindeanstalten på Sprogø.

Det mener SF og Enhedslisten, skriver TV 2.

På anstalten blev pigerne blandt andet udsat for tvangssterilisation.

Husede 500 piger

Anstalten blev drevet af sær- og åndssvageforsorgen og husede i alt cirka 500 piger og kvinder i perioden 1923 til 1961.

En af de anbragte piger - den nu 92-årige Karoline Olsen - fortalte lørdag i et interview med TV 2 Øst, at hun håber at få en officiel undskyldning fra den danske stat for sin anbringelse på øen.

- Jeg håber, jeg får en undskyldning. Jeg håber, at de er så kloge, at de kan se, at de har begået en fejl. Og det skal Mette Frederiksen også forstå, sagde hun til TV 2 Øst og henviste til statsministeren.

Er ikke i tvivl

Politisk ordfører Mai Villadsen fra Enhedslisten er ikke i tvivl om, at de anbragte piger og kvinder skal have en officiel undskyldning.

- Det her er nulevende kvinder, der har oplevet noget af det allermest forfærdelige. De er blevet steriliseret på grund af dansk lovgivning, som vi må tage afstand fra nu, siger hun til TV 2.

- Derfor synes jeg som minimum, de fortjener en officiel undskyldning.

Staten skal undskylde

Også SF's socialordfører, Theresa Berg Andersen, mener, at staten skal undskylde det, der foregik på anstalten på Sprogø.

Både hun og Mai Villadsen henviser til, at også drengene fra børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland har fået en officiel undskyldning.

Børnene på Godhavn blev udsat for overgreb i perioden 1946 til 1976 og fik i 2019 en officiel undskyldning af statsminister Mette Frederiksen.¨

-Ikke den rigtige vej

Hos De Konservative mener man ikke, at en undskyldning er den rigtige vej at gå. Det fortæller partiets socialordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, til TV 2.

Men det er vigtigt at lære af fortidens fejl, understreger hun.

De piger og kvinder, der frem til 1961 blev anbragt på Sprogø, var som regel blevet stemplet som "moralsk åndssvage" eller "moralsk defekte" og blev anset for at være seksuelt letlevende.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, mener, at de piger og kvinder, der blev anbragt på Sprogø, skal have en officiel undskyldning fra den danske stat. Det samme mener SF. (Arkivfoto).
Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, mener, at de piger og kvinder, der blev anbragt på Sprogø, skal have en officiel undskyldning fra den danske stat. Det samme mener SF. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS