Vildt fund på Mærsk-skib: To anholdt

Mexicanske toldere har fundet 102,5 kilo kokain om bord på containerskibet Svendborg Mærsk.

Udgivet Opdateret

Det store containerskib Svendborg Mærsk er blevet standset i den mexicanske havneby Manzanillo med 102,5 kilo kokain om bord.

Det skriver fyens.dk, der henviser til den mexicanske avis El Universal, søndag aften.

Fundet blev gjort 2. juli af den mexicanske flåde og landets toldvæsen og havde ifølge El Universal en værdi på 1,2 millioner dollar. Det svarer til otte millioner danske kroner.

Mærsks danske presseafdeling bekræfter over for fyens.dk, at to havnearbejdere blev fundet skjult sammen med noget narkotika i en container på skibet.

Rederiet oplyser ikke til fyens.dk, hvor stort fundet var.

– Vi samarbejder med de mexicanske myndigheder, der har ansvaret for sagen. Men vi ønsker ikke at kommentere sagen yderligere, mens der foregår en efterforskning, skriver pressemedarbejder hos Mærsk Christian Kjærgaard-Winther til lokalmediet.

2. juli fandt mexicanske toldere over 100 kilo kokain på et containerskib, der sejler under dansk flag for Mærsk. (Arkivfoto) Foto: Jason Redmond/Reuters
2. juli fandt mexicanske toldere over 100 kilo kokain på et containerskib, der sejler under dansk flag for Mærsk. (Arkivfoto) Foto: Jason Redmond/Reuters

Ifølge avisen El Universal havde folk i det mexicanske søværn fået efterretninger om, at der var narkotika om bord, da Svendborg Mærsk anløb Manzanillo på den mexicanske vestkyst.

Containerskibet kom til Manzanillo fra havnebyen Balboa i Panama og havde forinden været i havn i et døgn i Buenaventura i Colombia.

El Universal skriver, at to mand om bord på Svendborg Mærsk er tilbageholdt.

Så udbredt er de forskellige narkotyper i Europa

* Cannabis – fællesbetegnelsen for hash, marihuana, skunk og lignende stoffer – menes at stå for næsten to femtedele af narkohandlen i EU, svarende til knap 70 milliarder kroner om året.

* Omkring 22 millioner voksne europæere har brugt cannabisprodukter i løbet af det seneste år, og omkring 1 procent af alle voksne i Europa bruger dem “næsten dagligt”.

* Heroin er det næststørste stof i EU, målt i værdi, med et årligt marked på omkring 50 milliarder kroner. Heroinbrug har været på vej ned i mange år, men der er for nylig set tegn på opsving.

* Kokain-markedet ligger på omkring 43 milliarder kroner. Det er især i det vestlige og sydlige Europa, at stoffet er populært, og det importeres næsten udelukkende fra Sydamerika.

* Syntetiske stoffer som amfetamin, metamfetamin og MDMA (ecstacy) vurderes at blive handlet for omkring 18,5 milliarder kroner hvert år. Mange produceres inden for Europa.

* Derudover er der hundredvis af nye psykoaktive stoffer på markedet, som sælges som narkotikaerstatning og ikke er forbudte endnu.

Kilder: Europol, EMCDDA

Svendborg Mærsk sejler under dansk flag, men bærer ifølge fyens.dk kun Svendborg-navnet af historiske årsager.

Powered by Labrador CMS