Frygtet sygdom fundet i Danmark

En meget dødelig udgave af den frygtede sygdom har nu ramt Danmark

Fødevarestyrelsen advarer nu, og lørdag bliver en hel besætning fugle aflivet
Udgivet Opdateret

Endnu engang er der fundet tilfælde af fugleinfluenza i Danmark. 

Det er fundet i prøver fra en  hobbybesætning i Skaverup ved Vordingborg med 30 høns, ti ænder og to gæs. 

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse. 

Styrelsen blev tilkaldt af ejeren, da flere af dyrene døde, og besætningen er nu konstateret smittet med den smitsomme og meget dødelige fugleinfluenza H5N1. 

Femte gang

Lørdag den 1. januar afliver Fødevarestyrelsen de resterende dyr for at stoppe yderligere spredning af sygdommen.

Det er femte gang på bare to måneder, at hønse- og andefuglebesætninger er ramt af fugleinfluenza - heraf har tre udbrud ramt private hobbyhold.

- Det er ærgerligt

- Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde dyrene inde eller overdækket, fordi der er fugleinfluenza blandt de vilde fugle. Det er ærgerligt, at en besætning med hobbydyr nu igen er ramt af sygdomen. Det viser desværre, hvor vigtigt det er, at fugleejere skærmer deres dyr fra de vilde fugle, siger dyrlæge og kontorchef Charlotte Vilstrup, Fødevarestyrelsen.

Mindre hønsegårde og fuglehold er dog undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre. 

Opretter sikkerhedszone

Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.

I forbindelse med fundet af fugleinfluenza i Skaverup har Fødevarestyrelsen oprettet en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede besætning, hvor det bl.a. er forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I en 3-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Powered by Labrador CMS