Står fast ved voldsom detalje om drab på 13-årig

13-årige pige blev fundet dræbt i Hjallerup, og Vestre Landsret mener, der er begrundet mistanke om voldtægt.

Udgivet Opdateret

KORT RESUMÉ AF ARTIKLEN

En 17-årig dreng er fængslet for drab på en 13-årig pige i Hjallerup, med mistanke om voldtægt.

Vestre Landsret støtter en 'begrundet mistanke' om voldtægt, modsat Retten i Hjørring.

Drengen er varetægtsfængslet til 9. april, med særlige restriktioner grundet efterforskningens hensyn.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Der er ifølge Vestre Landsret grund til at tro, at en 13-årig pige, som tirsdag blev fundet dræbt i Hjallerup, blev voldtaget af den 17-årige dreng, som er fængslet for at have dræbt pigen.

Specialanklager Mette Bendix fortæller torsdag til Ritzau, at landsretten i modsætning til Retten i Hjørring mener, at politiets materiale underbygger det, som i lovteksten kaldes en "begrundet mistanke" om voldtægt.

Bestyrket mistanke

Den 17-årige dreng blev tirsdag varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør ved Retten i Hjørring. Her vurderede dommeren, at der var en såkaldt "særlig bestyrket mistanke" om, at han havde dræbt pigen.

På den baggrund valgte dommeren at fængsle drengen efter en bestemmelse, som siger, at hensynet til den almindelige retsfølelse i befolkningen kræver, at der sker fængsling.

Kærede rettens afgørelse

Ved retsmødet i Hjørring havde specialanklager Mette Bendix også forlangt, at der skulle ske varetægtsfængsling af hensyn til politiets efterforskning, så at den sigtede ikke på fri fod ville have mulighed for eksempelvis at påvirke vidner og slette spor.

Det ville Retten i Hjørring ikke gå med til, men Mette Bendix valgte at kære rettens afgørelse til landsretten.

Politiet fandt ved ankomst til gerningsstedet nær varmeværket på Gravensgade i Hjallerup en svært tilskadekommen 13-årig pige, som kort efter blev erklæret død.

Intet grundlag

Heller ikke dommerne i Vestre Landsret mener, at der er grundlag for at tage bestemmelsen om hensynet til efterforskningen i brug.

Til gengæld mener landsdommerne, at der er en begrundet mistanke om voldtægt.

Det får imidlertid ingen betydning for selve fængslingsgrundlaget, idet der blot er tale om "begrundet mistanke". For at fængsle af hensyn til retshåndhævelsen kræves der den særligt bestyrkede mistanke, som altså gør sig gældende i forhold til drabssigtelsen.

Kan undtages restriktioner

Om man fængsles efter den ene eller den anden bestemmelse, kan udefra synes som en teknikalitet.

Men i tilfælde, hvor hensynet til efterforskningen er i spil, vil den sigtede i reglen være underlagt flere restriktioner end ellers, for eksempel i form af såkaldt besøgs- og brevkontrol.

Den 17-årige er foreløbig varetægtsfængslet frem til 9. april.

Powered by Labrador CMS