100.000 danskere ramt af denne sygdom - uden at vide det

Nu vil Diabetesforeningen have dem fundet

Udgivet Opdateret

100.000 danskere.

Så mange danskere har i dag type 2-diabetes helt uden at vide det. Samtidig har hver tredje allerede udviklet alvorlige følgesygdomme ved diagnosetidspunkt, fx hjertekarsygdom, fodsår og nervesygdom.

Det skriver Diabetesforeningen i en pressemeddelelse.

Derfor melder Diabetesforeningen sig aktivt ind i kampen og kører ud i den røde sundhedsbus og tilbyder gratis screening for type 2-diabetes i 12 forskellige byer hen over sommer og efterår.

– Vi kan ikke længere vente på, at politikerne prioriterer tidlig opsporing og bremser en af de hurtigst voksende sygdomme i Danmark. Derfor tager vi nu sagen i egen hånd og triller ud på landevejene. For diabetes er en stille sundhedskatastrofe. I 2030 ventes mindst 420.000 danskere at have type 2-diabetes, og mange af dem vil først blive opdaget, når alvorlige følgesygdomme har sat ind. Vi skal finde de mennesker hurtigst muligt. Jo tidligere, diabetes bliver opdaget, desto større er chancen for at undgå følgesygdommene, siger Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Får travlt

Sundhedsbussen får travlt. For ikke nok med, at 100.000 danskere allerede har type 2-diabetes uden at vide det, så ligger knap en halv mio. danskere på grænsen til at få sygdommen, såkaldt prædiabetes.

Hvert femte af dem vil udvikle type 2-diabetes inden for fem år. 

Ansatte i Diabetesforeningen hjælper med at udfylde risikotesten og står klar til en snak om livet med diabetes.

Også den statistik vil Diabetesforeningen ændre med opsporingsindsatsen.

Fandt over 2.000

I 2022 fandt Diabetesforeningen over 2.000 danskere, der uvidende havde type 2-dabetes, og cirka 10.000 mennesker med prædiabetes gennem en kampagne på nettet og via sundhedsbussen.

Sundhedsbussens screening består af en digital risikoprofil og eventuelt en lille blodprøve, der bliver analyseret på stedet.

Hvis den viser et for højt blodsukker, henvises man til yderligere undersøgelse hos egen læge.

Forskel på type 1-diabetes og type 2-diabetes

Type 1-diabetes:

  • Ved type 1-diabetes er produktionen af insulin stærkt nedsat eller ophævet.
  • 0,5 procent af den danske befolkning havde denne type diabetes i 2017.
  • Det svarer til cirka 28.000 personer.
  • Type 1-diabetes kan opstå i alle aldre, men forekommer hyppigst hos børn og unge.
  • Tallet har ikke ændret sig fra 1995 til i dag, men det dækker over en vedvarende lille stigning i antallet af nye tilfælde blandt børn og unge på cirka to procent. Der er omvendt et lille fald i antallet af nye tilfælde blandt danskere over 30 år.
  • Patienter med type 1-diabetes behandles med indsprøjtning af insulin under huden op til 4-5 gange daglig for at forsøge at efterligne den normale udskillelse af insulin.

Type 2-diabetes:

  • Ved type 2-diabetes er følsomheden for insulins påvirkning på cellerne nedsat, og insulinproduktionen er utilstrækkelig.
  • Tidligere blev type 2-diabetes kaldt “aldersdiabetes” eller “gammelmandssukkersyge”. Begge dele er misvisende, da sygdommen kan forekomme i alle voksenaldersgrupper og hos begge køn.
  • 4,5 procent af den danske befolkning havde denne type diabetes i 2017.
  • Det svarer til cirka 256.000 personer.
  • Tallet har været stærkt stigende siden 1995, hvor kun 1,2 procent af befolkningen havde type 2-diabetes.
  • Da det primære problem ved type 2-diabetes er nedsat følsomhed for insulin på grund af overvægt, behandles det i første omgang med vægtreduktion og fysisk aktivitet. Der kan suppleres med insulinbehandling.

Kilder: Steno Diabetes Center Copenhagen, Lex.dk.

Powered by Labrador CMS