Bladtegner-formand giver Charlie Hebdo æren for Muhammed-opbakning

Arkivfoto: Bertrand Guay
Udgivet Opdateret

Et stort flertal af danskerne bakker op om Jyllands-Postens publicering af Muhammed-tegningerne, og det er en klar manifestestation af, at danskerne er trætte af terrorisme og begivenheder som de, der har præget Frankrig siden 7. januar.

Det mener formanden for Danske Bladtegnere, Lars Refn, om resultatet af en ny måling, som Gallup har foretaget for Berlingske.

Her svarer to tredjedele af danskerne, at de mener, det var rigtigt, at Jyllands-Posten trykte Muhammed-tegningerne i 2005. Hver anden mener, at tegningerne har gavnet debatten om ytringsfriheden, mens andelen af dem, som finder tegningerne skadelige, er faldet fra 49 procent, da samme måling blev foretaget i 2006, til 17 procent i 2015.

»Målingen må være udtryk for en tendens i folks opfattelse af, hvad der foregår om ørerne på dem. Jeg synes, at man skal tage det som et tegn på, at den danske befolkning er trætte af sådan nogle terrorangreb som det, der foregik i Frankrig, og ikke som et udtryk for, at vi skal bruge Muhammed-tegningerne til at fordrive muslimer,« siger Lars Refn.

Bladtegnerformanden understreger, at han hele tiden har været modstander af at bruge det at tegne profeten Muhammed som en strafaktion over for muslimer.

»Vi ved jo, at Muhammed-tegningerne også generer helt almindelige hverdagsmuslimer, og det har jo aldrig været meningen med tegningerne.«

Formanden tror – trods målingens resultater – ikke, at danskernes grundlæggende syn på tegningerne har ændret sig.

»Jeg mener, at de begivenheder, der er foregået i Frankrig, har fået en masse mennesker til at indse, at vi er nødt til at forholde os til fundamentalisme og ekstremisme. Så resultatet skal ses som et statement,« siger han og uddyber:

»Der har jo hele tiden været mennesker, der mente, at man skulle fordrive og straffe muslimer, men det har jo aldrig været meningen med de tegninger. Det har aldrig været det, der var opfattelsen. Nogle af tegningerne er lavet med et formål, andre med et andet. Nogle gjorde grin med Jyllands-Posten, mens andre var en slags statement over for terrorisme og ekstremisme.«

Powered by Labrador CMS