Boligmarkedet får mavepuster

Antallet af boliger til salg er gået mere eller mindre i stå. Økonomisk krise spiller ind, siger Boligsiden

Udgivet Opdateret

Skal man have ny bolig, så er udvalget i disse dage noget lavere, end det plejer at være.

Der er en smule længere mellem huse, ejerlejligheder og sommerhuse med til salg-skilte i dag, end der har været i lang tid.

Mens udbuddet på det danske boligmarkedet længe er gået opad, er det i halvdelen af kommunerne mere eller mindre stagneret den seneste måned - og i nogle kommuner endda faldet.

Det viser tal fra Boligsiden.

Kigger man alene på udbuddet af villaer og rækkehuse, er der i gennemsnit blevet sat fem procent flere huse til salg hver måned siden udgangen af februar i år.

Økonomi er årsagen

Til gengæld er det samlede antal huse på landsplan steget med 0,8 procent fra begyndelsen af november til begyndelsen af december.

I alt er der sat 31.497 huse til salg.

Spørger man Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, hænger det "naturligvis" sammen med tidens økonomiske udfordringer, der også har ramt boligmarkedet.

- I første omgang blev boligkøberne ramt, fordi deres lånemuligheder på kort tid blev begrænset betydeligt. Det betød dernæst, at der blev solgt færre boliger, siger hun i en pressemeddelelse.

Faldende udbud

- Nu tager boligsælgerne tilsyneladende bestik af situationen og justerer deres forventninger til et boligsalg. Det har vi tidligere set i form af større prisnedslag, men nu ses det altså også på aftagende stigning i udbuddet.

Også i forhold til udbuddet af ejerlejligheder er udviklingen gået mere eller mindre i stå mange steder.

Siden begyndelsen af november er udbuddet således faldet med 0,1 procent.

For sommerhuse er udbuddet faldet med 1,4 procent.

Færre sælger

For de to boligtyper er der ved begyndelsen af december henholdsvis 8516 ejerlejligheder og 4641 sommerhuse til salg på landsplan.

Ifølge Birgit Daetz kan stagneringen både skyldes, at færre ejere sætter deres bolig til salg, og at flere fjerner deres bolig fra markedet.

Der er dog lidt forskel på, hvordan udviklingen ser ud, alt efter hvor i landet man kigger.

Flere lejligheder

Eksempelvis er der kommet 1,9 procent flere villaer og rækkehuse til salg i Region Hovedstaden, mens der er kommet 0,1 procent flere i Midtjylland.

For ejerlejligheder er udbuddet desuden faldet med 0,4 procent i Hovedstaden. Til gengæld er det steget med 10,9 procent i Region Sjælland.

Et lavt niveau

Sammenligner man med udbuddet før coronaepidemien, er det nuværende antal huse til salg i dag på "et forholdsvist lavt niveau".

For eksempel var der ni procent flere huse til salg i primo december 2019.

Til gengæld er der tale om "en pæn stigning" i det samlede antal huse, der er til salg, sammenlignet med årene under coronaepidemien. Alene på samme tid sidste år var der 32 procent færre huse til salg sammenlignet med i år.

Udbuddet af huse, der er til salg, er stagneret for første gang i otte måneder, viser nye tal fra Boligsiden. (Arkivfoto).
Udbuddet af huse, der er til salg, er stagneret for første gang i otte måneder, viser nye tal fra Boligsiden. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS