Bor du tæt på? Her er 10 store danske forureninger

I 1950'erne og 1960'erne deponerede flere virksomheder miljøfarligt affald i naturen. Nu venter oprydning.

Udgivet Opdateret

Danfoss og Region Syddanmark skønner, at det vil koste mellem 80 og 140 millioner kroner bare at rydde op efter forureningen på Himmark Strand på Nordals, der er en af Danmarks ti største forureninger.

Forureningen stammer fra en losseplads, hvor Danfoss i perioden fra 1950 til 1967 deponerede affald. Andre virksomheder har gjort det samme andre steder i landet – i flere tilfælde med myndighedernes accept.

Det har udløst omfattende forureninger, der ofte benævnes generationsforureninger.

Oprydningen efter de ti store generationsforureninger i Danmark vil sammenlagt komme til at koste 2,7 milliarder kroner.

Det konkluderer Danske Regioner, der har lagt en samlet plan for, hvor forureningerne fra blandt andet Cheminova og Grindstedværket skal håndteres.

– Generationsforureningerne giver utryghed for en masse mennesker og ødelægger vores natur.

– Derfor har vi nu lagt en langsigtet plan for, hvordan vi får ryddet de store forureninger op, udtalte Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse i starten af marts.

Planen er opdelt i tre faser, der sættes i gang over de kommende år. Første fase vil strække sig frem til 2026 og koster 740 millioner kroner.

Generationsforureninger skyldes udledning fra industrien i 1950’erne og 1960’erne.

Se de ti store forureninger i Danmark, der venter på oprydning, i galleriet i toppen af artiklen.

Powered by Labrador CMS