Fanø: Placer bådflygtninge i kommuner væk fra havet

Foto: Google Maps.
Udgivet Opdateret

En række af landets ø-kommuner oplever problemer med traumatiserede bådflygtninge, der har svært ved at bo ved vandet efter en voldsom færd over Middelhavet i skrotklare skibe.

En af disse danske ø-kommuner er Fanø, hvor man mener, at det ville være optimalt, hvis kommunen ikke modtog personer, der er flygtet med båd.

»Vi har oplevet et par gange, at folk har traumer i forbindelse med deres flugt typisk over Middelhavet. Man kunne vælge at sige, at de mennesker, der er flygtet via både, ikke blev bosat i ø-kommuner, men kom til de kommuner, hvor de ikke skal med båd hver dag,« siger integrationsmedarbejder Hanne Aarestrup og forklarer, at de flygtninge, der kommer til øen ikke kan undgå at skulle med færgen fra Fanø til Esbjerg, fordi blandt andet sprogskolen ligger der.

»Det er nødvendigt for dem at sejle, men de reagerer meget voldsomt, når de er på færgen. Der har været et par stykker, der bryder fuldstændig sammen. En kvinde faldt om på færgen. Hun er flygtet hertil med sine to børn. Under flugten har de stået op i båden i 17 timer som sild i en tønde, og det var meget dårligt vejr og farligt at sejle,« siger hun.

»Problemet er, at de genoplever de ting og følelser fra tidligere, når de er på færgen. Det sidder så dybt i dem,« siger hun.

Kommunen har været nødsaget til at flytte moren og hendes to børn fra Fanø, fordi det ikke fungerede.

Ifølge Hanne Aarestrup går integrationsprocessen i stå. Det ser hun blandt andet også hos en anden flygtning, der lige nu er sygemeldt fra skolen i Esbjerg.

»Vi kan ikke sende hende af sted, fordi det er så traumatisk. Vi forsøger med psykologsamtaler og prøver at hjælpe hende igennem det, for hun skal jo i gang med danskundervisning og stille og roligt i arbejde,« siger integrationsmedarbejderen.

Powered by Labrador CMS