Fitness-genåbning: Her er de nye retningslinjer

Fra mandag den 8. juni 2020 kan flere igen hoppe på træningscyklen, løfte vægtene eller tage en tur på løbebåndet i fitnesscentre.

Udgivet Opdateret

Lørdag aften blev Folketingets partier enige om, at indendørs idrætsfaciliteter skal være en del af genåbningens fase tre, der begynder den 8. juni 2020. Det betyder, at badelande, svømmehaller og fitnesscentre kan åbne.

Men det bliver anderledes, for der er visse retningslinjer, brugerne af fitnesscentre skal overholde. I galleriet ovenfor kan du se retningslinjerne.

Afventer retningslinjer

Der er sikkert mange danskere, der ser frem til, at de igen kan komme i fitnesscenter. Men er man medlem af kæden Fitness World, så må man altså afvente åbningen af kædens 175 centre i Danmark. Det skriver Fitness World i en pressemeddelelse.

Fitness World afventer nemlig retningslinjerne for genåbningen, før det omfatter deres centre.

– Vi er meget begejstrede for nyheden om, at vi kan få lov til at åbne vores centre igen, men afventer de endelige retningslinjer. Vi ved, at mange danskere har ventet længe på denne mulighed og glæder sig til at komme tilbage til træningen, og vi glæder os utroligt meget til at tage imod dem og hjælpe dem tilbage i de gode træningsvaner, fortæller direktør i Fitness World, Lars Frødstrup.

Direktøren forklarer endvidere, at de vil trække på den erfaring de har fra genåbningen i Schweiz, hvor Fitness World har 40 centre.

Fra Fitness World er der fokus på at brugere skal vise hensyn, holde afstand og sikre god hygiejne. Der er udarbejdet nye instrukser for rengøring, ligesom der er fokus på intensiveret desinfektion, skriver kæden, der rummer knap 10 procent af den voksne danske befolkning med deres omtrent 500.000 medlemmer.

Oplagt for smitte

Men selv om retningslinjer overholdes, så er speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital og lektor i folkesundhed ved Aarhus Universitet Christian Wejse ikke overbevist om, at det er nok til at undgå smitte i eksempelvis fitnesscentre.

Han mener, at det er et oplagt miljø for smittespredning.

– Jeg har meget svært ved at se for mig, hvordan man kan lave en smittefri fitnesscenterstation.

– Hvis der er en, som er smittet, skal man godt nok være vaks med håndspritten og ventilationen for at undgå at smitte andre, siger han.

Christian Wejse peger på, at det er fitnesscentrenes små rum med dårlig ventilation, at man trækker vejret tungt og rører ved mange af de samme overflader, der øger risikoen for smitte. På trods af det, mener han dog at det er forsvarligt at genåbne, da smittespredningen i Danmark ligger på et lavt niveau.

Centre kan løfte opgaven

Meningen var egentlig, at fitnesscentre først skulle genåbnes i august sammen med natklubber og spillesteder, da risikoen for smittespredning er større her, end ved andre dele af samfundet.

Alligevel blev indendørs idrætsfaciliteter en del af fase tre, og står det til fitnesscentrenes brancheorganisation Dansk Fitness og Helse Organisation, så kan de danske centre sagtens håndtere genåbningen.

Branchedirektør Morten Brustad forklarer, at de tidligere har givet forslag til de retningslinjerne. Mest af alt har de fokus på, at centrene har ansvar for ikke at sprede smitten.

– Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt det kan betale sig. Vi ser jo ind i en ny virkelighed, hvor der er et virus. Det ansvar påtager fitnessbranchen sig gerne, siger Morten Brustad.

Powered by Labrador CMS