Ny folkesygdom rammer mænd hårdt

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

320.000 danskere har diabetes 1 eller 2, men mænd rammes oftest af diabetes 2. Mænd skal lære at gå til læge, siger ekspert.

49-årige Henrik Nothlev fik konstateret diabetes 2 i 2001. Han arbejder i hotel- og restaurationsbranchen, der ofte er præget af usund livsstil.

Efter diagnosen faldt, har Henrik Nothlev med hjælp fra et storstilet sundhedsprogram på arbejdspladsen Comwell, lagt sit liv om og fundet en sundere livsstil.

– Jeg har lagt alkoholen lidt på hylden og har fået mere motion og sund kost ind i mit liv, siger han.

Henrik er blandt de knap 300.000 danskere, der døjer med folkesygdommen diabetes 2.

Flere mænd end kvinder lider af diabetes 2

30 procent flere mænd end kvinder lider af type 2 diabetes og 30 procent flere mænd end kvinder indlægges på hospitalet som følge af sygdommen.

Dertil kommer, at dødelighed blandt mænd med diabetes 2 er næsten dobbelt så høj som dødeligheden blandt diabetes-ramte kvinder.

Ifølge Svend Åge Madsen, psykolog og formand for Selskab for Mænds Sundhed, skyldes det blandt andet, at mænd er dårlige til at gå til læge.

– Alt for mange mænd dør, fordi de ikke reagerer på de symptomer, de har. Dertil kommer, at mænd generelt vurderer deres helbred som langt bedre, end kvinder vurderer deres, siger Svend Åge Madsen, der står bag bogen “Mænds sundhed og sygdomme”, hvordan tallene stammer fra.

Mænd går ikke til læge

Netop overvurderingen af eget helbred har en uheldig konsekvens, fordi mænd ikke bruger sundhedssystemet nok og ikke går til lægen med deres symptomer.

– På grund af større sygelighed burde mænd bruge den praktiserende læge mere end kvinder. Men faktisk går mænd 30 procent mindre til læge end kvinderne. Derfor er det nødvendigt at sætte ind, hvor mændene er – eksempelvis på arbejdspladsen, hvis vi skal have vendt kurven, siger Svend Åge Madsen.

Helt konkret er der brug for, at mænd kan få sundhedstjek og sundhedsinformation via arbejdspladsen, påpeger han.

Henrik Nothlev er én af dem, der har haft stor gavn af, at hans arbejdsplads hotelkæden Comwell tilbød et storstilet sundhedsprogram inklusiv sundhedstjek, sund kost og motion.

– Programmet hjalp mig med at lægge min livsstil om. Før var jeg kommet ind i en ond cirkel, hvor for meget insulin fik mig til at spise mere mad, og mere mad gjorde, at jeg skulle tage mere insulin. Så blev jeg træt, og så fik jeg ikke bevæget mig, siger han.

Hvor Henrik Nothlev tidligere gik i byen og drak øl og spiste pizza med kollegerne, tager han nu på cykelløb med dem og dyrker andre former for sport.

– Det er godt at tage fat det sted, hvor de dårlige vaner ofte opstår, nemlig på arbejdspladsen. Og det hjælper at gøre det sammen med nogen. Det er svært socialt for mænd at bryde ud af dårlige vaner, specielt det med ikke at drikke alkohol, siger Henrik Nothlev, der til daglig arbejder som restaurant- og konferencechef.

Hvad er type 2 diabetes:

Type 2 diabetes er en kronisk sygdom som tæt ved 300.000 danskere lider af. Tallet er fordoblet de seneste 10 år.

Sygdommen kan medføre alvorlige følgesygdomme som nyresvigt, nedsat syn, amputationer og hjertesygdom, hvis ikke den behandles godt og i tide.

En vigtig del af optimal diabetesbehandling, der nedsætter risikoen for følgesygdomme, er ændringer i livsstilen.

Omkring 200.000 danskere har diabetes 2 uden at vide det.

Man bør kontakte egen læge, hvis man mærker øget tørst, øget væskeindtagelse, oftere skal tisse, træthed og vægttab.

Newspaq

Powered by Labrador CMS