Pizza, pasta og pas: Her er de ting, du skal vide inden en ferie til Italien

Italien lokker årligt tusindevis af danske turister til. Det er særligt maden, strande og verdenskendte turistattraktioner, der lokker.

Det skæve tårn i Pisa er en af de mange attraktioner i Italien, som danskere valgfarter til. Klik videre og se flere facts om Italien. Foto: Colourbox
Det skæve tårn i Pisa er en af de mange attraktioner i Italien, som danskere valgfarter til. Klik videre og se flere facts om Italien. Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Der er få lande, som man forbinder med ferie mere end Italien. Den italienske varme, lækre strande og ikke mindst fremragende mad er, hvad der får mange danskere til at tage turen sydpå hvert år.

Det kan være, at man drømmer om rejser til seværdigheder i storbyer som Milano og Rom eller en gondol-tur i Venedig.

I Italien bor der over 60 millioner mennesker. Landet er hjemsted for intet mindre end 54 steder på Unescos verdensarvsliste, hvor navne som vulkanen Etna, den antikke by Pompeii, der blev ødelagt og delvist begravet af et vulkanudbrud eller katedralen i Siena.

Rejser til Italien

I mange år har landet været et af danskernes foretrukne turistmål. På den populære hjemmeside Tripadvisor.dk har de samlet en liste over de ti mest populære rejsemål i Italien. Listen toppes af hovedstaden, Rom, hvor der er et væld af attraktioner at give sig i kast med.

På andenpladsen findes den italienske storby Firenze, hvor det er muligt at se kunst fra Michelangelo. Derudover er steder som Ponte Vecchio-broen og Piazza Santo Spirito særligt populære. Mens det toskanske løkken er en rejse værd i sig selv.

Artiklen fortsætter under videoen

Det er næppe nogen overraskelse, at Venedig er at finde som en af Italiens mest populære feriemål. Den overdådige by er fyldt med kanaler, restauranter og er gennemsyret af en romantisk atmosfære, der kan gøre alle helt bløde i knæene.

Men også steder som Adriaterhavets største badested ligger i Italien, nærmere betegnet byen Rimini, som er hjemsted for 15 kilometer badestrand.

Turisme i Italien

I Italien er der kæmpe turistmagneter, som hvert år er blandt de mest besøgte i Europa. Man kan nævne attraktioner i Rom i flæng, såsom Colosseum, Forum Romanum, Pantheon, Trevi-fontænen, Den spanske trappe og Sankt Peters Kirken i Vatikanstaten. Men der er også meget overset turisme i Italien, såsom når modebyen Milano holder Fashion Week. Modeugen betegnes som en af verdens fire største.

Italien er en af de mest populære feriedestinationer i hele Europa. Og landet står ifølge Eurostat også for 15 procent af alle turistovernatninger i hele EU – kun overgået af Spanien. I Danmark er mønstret det samme, da otte procent af alle rejser, som er længere end fire dage, går mod Italien.

En stor del af Italiens turisme er bundet op på det italienske køkken, som mange nok kender for pizza, pastaretter og antipasti. Der findes for eksempel et utal af pastatyper, som er særlige for hver sin del af Italien. På Sicilien er man blandt andet kendt for at koge tynde pastaflager, som blev ringformet – det kalder man i dag maccheroni. Mens man i midten af landet er kendt for både fettuccine og tagliatelle. Men den nok mest kendte af alle pastaer, spaghettien, mener man stammer fra Napoli-området. Pasta var oprindeligt en ret, der hørte til den gennemsnitlige borgers køkken, men senere tog overklassen også den populære spise til sig.

Det er normalt, når man er på ferie i Italien, at man giver drikkepenge. Det er normalt at give stuepiger og piccoloer omkring én til to euro i drikkepenge. Der er normalt tillagt en 20 procent til prisen på en restaurant til servicepersonalet, men det er god skik at give et par euro i drikkepenge alligevel.

De største seværdigheder i Italien

Der er ingen tvivl om, at når man hører om støvlelandet, så vil manges øjne automatisk associere Italien med gladiatorer og Rom. Derfor er Collosseum også en af de mest besøgte attraktioner i landet. Når man ser amfiteateret, der har stået siden Romerriget, så står det i skærende kontrast til den moderne storby, som Rom også er. For andre er det svært at se uden om et italiensk varetegn som det skæve tårn i Pisa, der uden tvivl pryder utallige fotografier, Instagram-profiler og minder fra ferierne sydpå.

En af de ting, som de fleste danskere nok kan nikke genkendende til er turen ned gennem Tyskland, hvor man til slut ved noget destinationen: Gardasøen, hvor en tur til Gardaland også er muligheder.

Når man tager turen til pizzaens hjemland, så er det også værd at besøge de mange overdådige kirker, som viser, hvor magtfuld katolicismen er. Der er ingen tvivl om, at Peterskirken er den som først springer i erindring. I Firenze er den store kirke Santa Maria del Fiore også en mulighed, ligesom Milanos domkirke også årligt lokker mange danskere til.

Skal man bruge pas for at rejse til Italien?

Ja, det skal man. Vi har tidligere på Newsbreak.dk skrevet om, hvorfor det er særligt vigtig at huske sit pas til Italien.

Sådan minder Danmark og Italien om hinanden

Der er nogle punkter, hvor det er nemt at sammenligne Danmark og Italien, men særligt i spørgsmålet om kriminalitet, der adskiller Italien sig fra Danmark.

Rigdom

Ifølge OECDs statistik bank, så tjener italienerne væsentligt mindre end danskerne gør. I gennemsnit tjente en italiener 36.700 dollars om året – altså omkring 240.000 kroner om året. Det tal var i Danmark på omkring 51.500 dollars, hvad der svarer til 334.000 kroner om året.

Lykke

Kigger man på listen over verdens gladeste lande i 2018 ifølge World Happiness Report, så ligger Danmark solidt plantet på en tredjeplads, mens Italien er at finde helt nede på en 47. plads.

Fakta om Italien

Areal: 301.338 km²
Hovedstad: Rom
Indbyggere: 60,6 millioner indbyggere
Religion: 83,3% kristne, 12,4% ingen religion, ateister, 3,7% er muslimer – mens 0,6% tilkender sig andre religioner.
BNP: 1,85 billioner dollars.
Gennemsnitslevealder: 80,5 for mænd og 84,8 år for kvinder.
Pensionsalder: 66 år og syv måneder.

Kriminalitet

Italien har igennem årene haft problemer med organiseret kriminalitet. Dette har særligt været i Syditalien, hvor regioner som Sicilien, Calabrien og Campania har været hjemsted for flere mafiagrupperinger. Det er særligt Cosa Nostra, der har været et problem. Men den sicilianske mafia er blevet slået hårdt tilbage af italiensk politi. Derimod har Calabriens ‘Ndrangheta fortsat med at drive kriminalitet, hvilket hovedsageligt er afpresning og narkohandel.

Arbejdsløshed

I august 2018 lyder den italienske arbejdsløshedsprocent på 9,7 procent. Dette er over det europæiske gennemsnit på 6,7 procent. I Danmark er det tal dog endnu lavere, da man har en arbejdsløshed på omkring 4,9 procent ifølge Eurostat, der er EUs statistikkontor.

Hvad koster en big mac?

Ifølge det internationale Big Mac-index, så kostede en Big Mac på McDonald’s 4.82 dollars i 2018, mens en Big Mac i Danmark kostede 4,61 dollars.  Det vil sige, at Danmark i teorien er billigere at leve i end Italien, da Big Mac-indexet bliver brugt som en målestok for, hvor meget det reelt koster at leve i et land.

Powered by Labrador CMS