Regioner og kommuner har styr på økonomien

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Udgivet Opdateret

Milliardunderskud, dårlig styring af økonomien og sprængte budgetter år efter år.

Sådan så billedet tidligere ud, når kommunernes regnskaber blev offentliggjort. Men de seneste år er der kommet styr på finanserne, og i 2014 kom kommunerne tættere på budgetterne end i de foregående år, viser de kommunale regnskabstal, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

De 98 kommuner brugte i alt 325,5 milliarder kroner på service, anlæg og overførsler i 2014. Kun på anlægsområdet har man overskredet budgettet, mens de øvrige områder holder sig inden for det planlagte.

Det skal kommunerne have stor ros for, mener økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R).

»De nye regnskabstal viser mindst tre ting: For det første at kommunerne tager ansvar og overholder de aftaler, vi har indgået. For det andet at de holder et højt anlægsniveau og på den måde giver et løft til beskæftigelsen og skaber bedre rammer om undervisning, børnepasning og ældrepleje. Og for det tredje at de bliver stadig bedre til at styre økonomien og samtidig formår at udvikle velfærdsydelserne inden for rammerne. Det skal kommunerne anerkendes for,« siger han i en pressemeddelelse.

Ros lyder der også fra Morten Østergaard til regionerne, der ligeledes har holdt hus med pengene i 2014.

Regionerne er i gang med store milliardbyggerier af supersygehusene, og derfor er det særlig flot, at budgetterne samlet set er blevet overholdt. Men det er også strengt nødvendigt, understreger økonomi- og indenrigsministeren:

»Regionerne skal have ros for at overholde budgetterne, men det er samtidig vigtigt, at regionerne fastholder fokus på stram styring, stærk prioritering og fremdrift i de historisk store sygehusbyggerier. Det er en forudsætning for, at vi kan fortsætte udviklingen af et moderne sygehusvæsen og samtidig fastholde en solid offentlig økonomi,« siger Morten Østergaard.

Powered by Labrador CMS